Wat is Matcha Poeder?

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
wat is matcha poeder

De laatste tijd is matcha poeder een steeds populairder product geworden. Matcha komt voor in shotjes, koffies, theeën en zelfs in toetjes.

Matcha is een product wat net zoals groene thee afkomstig is van de Camellia Sinesis plant. Matcha is echter wel op een andere wijze gekweekt.

Vandaag gaan we diep in op het onderwerp wat is matcha poeder, wat zijn de gezondheidsvoordelen en hoe kan je dit product gebruiken om overheerlijke matcha thee te maken?

Wat is Matcha Poeder?

Om te beginnen gaan we kijken naar het product matcha. Wat is matcha? Matcha is net als groene thee afkomstig van de Camellia Sinesis plant. De plant is dan echter op een net andere wijze gekweekt.

Om matcha te maken worden de thee planten voor ongeveer 20 tot 30 dagen voordat ze geoogst worden afgeschermd van de zon. Dit zorgt voor een verhoging van de chlorofyl productie en een verhoogde hoeveelheid aminozuren.

Chlorofyl is het bladgroen dat een plant zijn groene kleurt geeft.

Bij het oogsten van de planten wordt alles van de plant verwijderd met uitzondering van de bladeren. De bladeren worden vervolgens vermalen in een fijne poeder genaamd matcha.

Bij het maken van matcha poeder gaan er weinig tot geen voedingsstoffen verloren waardoor het product meer cafeïne en antioxidanten bevat ten opzichte van groene thee.

Groene thee poeder

We hebben dus nu gekeken naar wat het product matcha is en hoe het wordt gemaakt. Het komt er op neer dat matcha, groene thee poeder is. Matcha betekent in de letterlijke zin ‘groene thee poeder’.

Bij het bereiden van standaard groene thee laat je de thee bladeren voor een periode weken in kokend water. Hierdoor trekken de voedingsstoffen van de thee bladeren in het water en worden de bladeren vervolgens weg gegooid.

Met matcha drink je dus eigenlijk de thee bladeren op. Om deze reden bevat matcha een hogere dosis van belangrijke voedingsstoffen ten opzicht van groene thee. Matcha bevat niet alleen een kleine dosis aan vitamine en mineralen, maar is ook rijk aan antioxidanten.

Matcha Poeder

Gezondheidsvoordelen van Matcha poeder

We hebben nu besproken wat matcha is, hoe het wordt gemaakt en waarom het rijk is aan belangrijke voedingsstoffen. Hieronder gaan we een aantal voordelen van matcha poeder bespreken.

Het is rijk aan antioxidanten

Matcha is rijk aan catechine. Catechine is een bestandsdeel wat voornamelijk in thee voorkomt en het werkt als een natuurlijke antioxidant. 

Antioxidanten hebben een anti-bacteriële werking en zorgen ervoor dat schadelijke stoffen worden uitgeschakeld. Deze schadelijke stoffen kunnen schade aanrichten aan lichaamscellen en kunnen zorgen voor chronische ziektes.

Bij het maken van groene thee met behulp van matcha poeder dan bevat de thee alle voedingsstoffen van de theebladeren. Het bevat dan meer catechine en anti-oxidanten ten opzichte van de met thee bladeren gemaakte groene thee.

Uit onderzoek is er zelfs naar voren gekomen dat de concentratie aan catechine 137 maal hoger is dan andere vormen van groene thee.

Matcha poeder toevoegen aan je dieet kan voor een verhoging aan anti-oxidanten in je lichaam zorgen. Dit kan beschadiging van je lichaamscellen tegen gaan en de kans op chronische ziektes verlagen.

Thee bladeren

Het beschermd je lever

Je lever speelt een belangrijk onderdeel in je lichaam. Het zorgt voor de afbraak van afvalstoffen en de verwerking van voedingsstoffen.

Vanuit onderzoek is gebleken dat matcha poeder voor een betere leverfunctie kan zorgen.

Uit een ander onderzoek is gebleken dat het drinken van groene thee zorgt voor een verlaagd risico op het krijgen van lever ziektes.

Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat dit afhankelijk is van vele factoren.

Het is ook belangrijk om te weten dat er een grootschaliger onderzoek moet komen op de effecten van matcha poeder. De onderzoeken die wel zijn uitgevoerd, waren meer gefocust op de effecten van groene thee bij dieren.

Verbetering van het functioneren van je hersenen

Matcha poeder kan ondersteunend zijn in het verbeteren van je hersenfunctie.

Bij een testgroep van 23 mensen werd er gekeken naar hoe de hersenen presteerden bij het gebruik van matcha poeder. Sommige deelnemers kregen matcha thee of matcha poeder. Terwijl de controle groep placebo matcha thee of poeder kregen.

Vanuit het onderzoek was er geconcludeerd dat het gebruik van matcha poeder zorgde voor een verhoogde concentratie, snellere reactie tijd en een beter geheugen.

Een zelfde soort onderzoek was verricht bij oudere mensen. Hierbij moest de onderzoeksgroep voor 2 maanden lang, 2 gram groene thee poeder per dag consumeren. Het resultaat was dan ook weer een aanzienlijke verbetering van het functioneren van de hersenen.

Matcha poeder bevat tevens een verhoogde concentratie aan cafeïne ten opzichte van groene thee. Gemiddeld bevat matcha poeder per gram ongeveer 35 mg cafeïne.

Het consumeren van cafeïne is dan ook weer gekoppeld met een verhoogde hersenfunctie, snellere reactie tijd en een beter geheugen.

Matcha poeder bevat ook de chemische verbinding genaamd L-theanine. L-theanine gecombineerd met cafeïne zorgt voor een nog sterker effect. Het verhoogd je alertheid en het voorkomt de bekende cafeïne dip nadat je cafeïne hebt geconsumeerd.

Tot slot kan L-theanine zorgen voor een relaxed gevoel en een verlaging van stress.

Wil je nu meer lezen over de hoeveelheid cafeïne groene thee bevat? Lees dan dit artikel: ‘Groene thee en cafeïne?’

Brain Power

Helpt om kanker te voorkomen

Het is nu al meer dan bekend dat matcha poeder vol met gezonde voedingsstoffen zit. Een paar van deze gezonde voedingsstoffen zijn dan ook weer gekoppeld met het voorkomen van kanker.

Vanuit een onderzoek op ratten is gebleken dat groene thee extract tumoren liet krimpen en het ontwikkelingsproces van borstkanker verlaagde.

Matcha poeder bevat ook een hoge concentratie van het stofje flavonoïde EGCG (epigallocatechinegallaat). Dit is een soort catechine wat erom bekend staat dat het kanker kan bestrijden.

Hierbij is het echter ook belangrijk om te onthouden dat de verschillende onderzoek waren uitgevoerd op dieren. Deze onderzoeken moet nog op mensen worden uitgevoerd.

Het beschermd je hart

Hart- en vaatziekten is wereldwijd een grote oorzaak van alle overledenen. Ongeveer een derde van alle sterfgevallen is toe te wijzen aan hart- en vaatziektes.

Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van groene thee helpt tegen hart- en vaatziektes. Matcha poeder heeft ongeveer dezelfde voedingsstoffen als groene thee.

Groen thee kan ook de hoeveelheid slechte cholesterol verlagen in je lichaam.

Je haalt de meeste voordelen uit matcha poeder wanneer je dit combineert met een gebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl.

Het helpt bij afvallen

Heel veel producten die ondersteunend zijn voor het afvallen, daar zit het ingrediënt ‘groene thee extract’ in.

Groene thee staat erom bekend dat het het afvallen bevordert. Vanuit sommige onderzoeken is gebleken dat het je stofwisseling kan versnellen. Dit zorgt er dan voor dat je sneller vet verbrand.

Tot slot is er uit onderzoek gebleken dat groene thee helpt bij het afvallen en dat het ondersteunend is om op gewicht te blijven.

In deze onderzoeken staat groene thee extract wel centraal maar matcha poeder wordt gemaakt van dezelfde plant. Hierdoor kan matcha poeder dus hetzelfde effect hebben.

Wil je nu meer weten hoe je kan afvallen met behulp van groene thee extra? Lees dan het volgende artikel: ‘Met groene thee afvallen’

Afvallen

Hoe maak je Matcha thee?

Het is zeer gemakkelijk om thee te maken van matcha poeder. Hieronder de manier waarop je overheerlijk matcha thee maakt:

  • Kook het water in een waterkoker
  • Schenk ongeveer 60 ml kokend water in een kopje
  • Voeg daar 2 tot 4 gram matcha poeder aan toe
  • Optioneel kan je dit perfect mengen met een bamboe whisk

De verhouding matcha poeder en water kan je altijd nog aanpassen naar je eigen voorkeur.

Voor een wat slappere thee meng je 1 gram matcha poeder met ongeveer 120 ml kokend water.

Voor een wat sterkere thee meng je 4 gram matcha poeder met ongeveer 30 ml kokend water.

Maar zoals met alles in het leven moet je matcha poeder ook met mate consumeren. Het beste kan je maximaal 1 tot 2 kopjes matcha thee consumeren per dag.

Matcha poeder, waar komt het nu op neer?

Matcha poeder is van dezelfde plant gemaakt als groene thee. Het verschil is dat het gemaakt wordt van het complete thee blad. Het is daarom rijker aan anti-oxidanten en andere gezonde voedingsstoffen.

Matcha poeder brengt vele gezondheidsvoordelen met zich mee. Een paar hiervan zijn een lagere kans op hart- en vaatziektes en het helpt bij afvallen.

Tot slot is matcha thee gemakkelijk klaar te maken.

Ik hoop dat je dit een interessant artikel vond. Heb je nog een vraag of opmerking? Laat hieronder een reactie achter en tot de volgende keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *