Wat moet je eten om af te vallen?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Wat moet je eten om af te vallen? Iedereen weet dat afvallen samenhangt met eetgewoontes. Maar wat is dan een gezonde eetgewoonte? Afvallen gaat niet over lekkere dingen altijd laten liggen (denk aan dat heerlijke taartje of dat verleidelijke stukje chocolade), maar het gaat erom dat je elke dag bewust kiest wat je wél eet. Met deze tips verlies je snel en gezond een aantal kilo’s!

Wat moet je eten om af te vallen?

Levend voedsel?!?

Afvallen betekent levend voedsel eten. Nee, niet meteen gaan vissen en de gevangen vis direct verorberen. Met levend voedsel wordt planten bedoeld. Natuurlijke voedingsbronnen. De natuur is niet alleen mooi om naar te kijken. Ze is dus ook een grote bron van voedsel. Planten zijn een bron van voedingsstoffen en tevens vezelrijk! Baseer je voeding hierop. Start de dag bijvoorbeeld met yoghurt en fruit. Eet ’s middags een salade en gebruik ’s avonds verse groenten in de keuken. Eet als snack bijvoorbeeld eens een wortel in plaats van dat lekkere chocoladekoekje. Smoothies zijn ook heel lekker voor tussendoor. Wat eten om af te vallen? Planten, planten, planten. Maar er zijn hiermee wel oneindig veel mogelijkheden!

Eet meer eiwit

Wat eten om af te vallen? Meer eiwit. Je begint de dag dus al goed met yoghurt en fruit. Voeg hardgekookte eieren toe aan je salade ’s middags. Bereid je smoothie met yoghurt of kwark. Eet ’s avonds een gezonde portie vlees, vis of gevogelte.
Maar waarom? Eiwit voorkomt een stijgende bloedsuikerspiegel. Ook is eiwit een heel belangrijke bouwstof voor je spiermassa. Na je workout herstel je sneller en zo bereik je ook betere resultaten. Tot slot geeft eiwit je een verzadigend gevoel. Zo krijg je minder snel honger en kan je die lekkere snack weerstaan!

wat eten om af te vallen

Wat je vooral niet moet eten om af te vallen

Vermijd geraffineerde suiker!

Weg met geraffineerde suiker. Het is rommel. Maar dat weet jij ook al lang. Suiker is niet gezond voor je lichaam. Het geeft je even een energieboost of een zoete explosie in je mond, maar het is tijdelijk. Daarna voel je je alleen maar slechter. Er is niets verkeerd met bijvoorbeeld fruitsuiker, maar blijf weg van de geraffineerde suiker die onder andere in koekjes, taart, chocolade, cornflakes en frisdrank zit. Veel mensen kampen met een suikerverslaving. Als je je aangesproken voelt, breek er dan mee. Het zal misschien moeilijk zijn in het begin, maar daarna ga je merken dat je veel energieker bent en dat de kilo’s er vanaf glijden alsof het niets is! Blijf je na het afvallen ook bewust van je suikerinname. In een verslaving verval je snel als je je er niet bewust tegen wapent, dus ook in een suikerverslaving. Kies bewust en eet een stuk fruit in plaats van dat koekje dat er zo lekker uitziet. Chocolade met meer dan 70% cacao is ook toegestaan.

Weg met snelle koolhydraten

Snelle koolhydraten worden zo vlot verwerkt dat je lijf ermee omgaat alsof het suiker is. Denk hierbij aan sterk bewerkte producten zoals wit brood, pasta, koek,… Ga voor volkoren producten! Eet ook kleinere hoeveelheden koolhydraten. Als je dan toch koolhydraten eet, combineer ze dan met een bron van eiwitten. De eiwitten zullen ervoor zorgen dat de koolhydraten trager worden verwerkt door je lichaam. Je bloedsuikerspiegel zal dan niet stijgen en je lichaam zet de suiker niet om in lichaamsvet. Noten, peulvruchten, zaden en tofu zijn goede vervangers.

Wat is een Koolhydraatarm Dieet?

Een koolhydraatarm dieet is een dieet waarbij je minder koolhydraten eet dan aanbevolen. Bij sommige van dit soort diëten zijn ze er op gericht om je bloedsuikerwaarden te verbeteren. Andere varianten zijn bedoeld om af te vallen of om bepaalde producten met koolhydraten te vermijden.

Elke dieet heeft zo zijn voor- en nadelen, net zoals het koolhydraatarm dieet. Een groot voordeel is dat koolhydraatarme diëten rijk zijn aan eiwitten. Het eten van voldoende eiwitten helpt met het afvallen en zorgt ervoor dat je spiermassa behoudt en in sommige gevallen zelfs spiermassa aanzet.

Een nadeel is dat koolhydraatarme diëten vaak veel (verzadigde) vetten bevatten en te weinig gezonde voedingsvezels.

wat eten om af te vallen

Ga zoutloos door het leven

Zout houdt vocht vast. Als jij veel zout eet, geldt dit principe dus ook voor jou. Je zal merken dat het afvallen in het begin snel gaat als je gezond begint te eten. 2-3 kilo’s ben je als snel kwijt. Doordat je gezonder gaat eten (minder snacks boordevol zout, minder kant-en-klare maaltijden), daalt de hoeveelheid zout in je lichaam. Met als gevolg dat je minder vocht zal vasthouden en dus sneller afvallen.

Het is maar vocht, denk je dan. Maar het zijn ook een paar kilo’s. Het is waarschijnlijk de beste manier om snel en efficiënt af te vallen. En het voorkomt een hoge bloeddruk en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.

Helpen light-producten om af te vallen?

Lightproducten kunnen zeker helpen om af te vallen, maar overdrijf er niet in. Ze bevatten minder calorieën dan vergelijkbare producten. Doordat je lichaam er minder opneemt, gaat het over tot verbranden van opgeslagen vet. Want om af te vallen, moet je er vooral voor zorgen dat je meer calorieën verbruikt dan dat je ze verorbert.

Volgens de Europese wetgeving mogen levensmiddelen alleen het label ‘light’ dragen als ze minder energie, vet of suikers bevatten. Hieruit volgt dus niet per se dat lightproducten per definitie minder calorieën bevatten. Een lightproduct kan bijvoorbeeld veel minder vet bevatten, maar tegelijkertijd kunnen er extra suikers en eiwitten toegevoegd zijn. Dit zorgt dan weer voor meer calorieën. Bekijk het etiket van het lightproduct dus goed! Het label ‘light’ betekent niet dat je er zoveel van kan eten als je wilt.

Broodje

Hét Green Juice Wondermiddel!?

Wist je dat er ook zoiets bestaat als Green Juice? Green Juice is een sap bestaande uit allerlei verschillende groenten en vaak ook vruchten. Er is geen standaard recept voor deze sap, maar de ingrediënten die het meest voorkomen zijn spinazie, snijbiet, (bleek)slederij, kool, peterselie, rucola, komkommer, sla, tarwegras en munt. Omdat de sap bitter kan uitvallen, voegen velen wat fruit toe aan de sap. Zo wordt de smaak zoeter en aangenamer. Populaire opties qua fruit zijn: alle bessen, peer, citroenen, appel, grapefruit en zelfs sinaasappels.

Green Juice kan wel het wondermiddel zijn om het afvallen een stuk gemakkelijker te maken. Dit groene sapje is een geweldige toevoeging aan ieders dieet.

Wil je nu meer weten over hoe Green Juice jou kan helpen met afvallen? Lees dan het volgende artikel: “Afvallen met Green Juice

Wat zijn gezonde gerechten om af te vallen?

Afvallen doe je doorheen de dag. ’s Morgens, ’s middags, ’s avonds en tussendoor. Maar wat eten om af te vallen? Hieronder enkele ideetjes.

Ontbijt

Denk bijvoorbeeld aan pannenkoeken bereid met havermout. Voeg noten toe voor een extra verzadigend gevoel.

Maar bestaat havermout dan niet vooral uit koolhydraten, denk je dan. Ja, zelfs uit 66%. Maar het zijn complexe koolhydraten, geen snelle. Ze worden langzaam omgezet in energie. Hierdoor heb je dus geen grote pieken en dalen in je bloedsuikerpeil.

Lunch

Experimenteer met salades. Probeer bijvoorbeeld een salade van bloemkool en broccoli. Hak de bloemkool en de broccoli fijn. Voeg zonnebloempitten en gedroogde bessen toe. Citroensap en peterselie erbij geeft een frisse smaak aan het geheel.

Avondeten

En ’s avonds? Wat eten om af te vallen?Vervang je witte pasta bijvoorbeeld eens door pasta van courgette. Snij de courgette met een spiraalsnijder tot slierten. Bak de courgettes kort met wat knoflook in olijfolie. Voeg bij de courgetti lightpesto, venusschelpjes en langoustines toe. Vis bevat namelijk een goede vetsoort en die vetten zorgen ervoor dat je lichaam op gezond gewicht blijft en je bloedvaten schoon. Tot slot is vis heel goed voor je cholesterol.

Dit was in een notendop wat eten om af te vallen. Maar een gezond gewicht draait niet alleen om eetgewoontes. Voldoende beweging is ook een must. En tot slot: wees je bewust van je keuzes. Denk erover na waarom je soms de ongezonde keuze maakt. Eet altijd aan tafel en kauw en proef goed. Laat die kilo’s er vanaf glijden! Je kan het!

Heb je nog vragen of opmerkingen over Wat je moet eten om af te vallen? Laat dan nu een reactie achter!

Ryan Francis
Mijn naam is Ryan en ik heb een grote passie voor gezondheid en goede voeding. Dit was niet altijd zo. In mijn tiener jaren had ik last van overgewicht waardoor ik ook enorm onzeker was. Totdat ik er genoeg van had! Sinds mijn 18e ben ik begonnen met Fitness en is mijn gezondheid met stappen en sprongen vooruit gegaan. Met deze website wil ik mijn kennis delen zodat ik andere kan helpen met een gezond en fitter leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *