Eiwitshake voor of na Sporten

Een eiwitshake voor of na het sporten? Dit is al enorm lang een belangrijk vraagstuk.

Een eeuwenoud gym-gezegde luidt: “Drink je Eiwitshake direct na de training!”.

De gedachten hierachter is dat je na het trainen een ‘anobolische raam’ hebt. Dit is een periode na je training waarin je spieren massa opbouwen, en waarin je dus het hardst je eiwitten nodig zou hebben.

Maar houdt advies vandaag de dag nog wel stand? Of is dit een eeuwenoud gym-gezegde wat beter achterwege kan worden gelaten.

Dit alles en nog veel meer gaan we vandaag behandelen.

Laten we direct beginnen!

eiwitshake voor of na het sporten

Dé Nr. 1 Eiwitshake van Nederland!

Wat is een Eiwitshake?

Laten we eerst beginnen bij het begin en we gaan kijken naar de basis. Wat is een eiwitshake precies?

Het meest gebruikte supplement vandaag de dag is een eiwitshake en het is gemaakt van wei, ofwel Whey genoemd. Maar wat is Whey precies?

Whey is het restproduct wat overblijft bij de productie van kaas. Om van melk kaas te kunnen maken, wordt melk gestremd.

Tijdens dit proces komt er het bijproduct wei (Whey) vrij wat zo bijzonder populair is als onderdeel van een eiwitshake.

Wanneer vervolgens van het weivloeistof het water wordt onttrokken dan verander het in weipoeder. Na het droogproces kunnen er verschillende ingrediënten worden toegevoegd om tot de welbekende eiwitpoeder te komen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan zoetstoffen en aroma’s voor de smaak maar ook hulpmiddelen om een eiwitshake beter oplosbaar te maken.

Tot slot kan er dan geheel naar wens een variant eiwitpoeder worden gemaakt.

Waarom gebruik maken van een Eiwitshake?

Eiwitten zitten in heel veel verschillende producten, zoals yoghurt, tofu, bonen, noten, vlees etc. De lijst gaat maar door.

Maar waarom kiezen (fanatieke) sporters dan zo vaak voor een eiwitshake?

Dat is super simpel! Supplementen geven je gemakkelijk en snel de eiwitten wat je lichaam nodig heeft en het kan een goede aanvulling zijn aan je totaal calorieën.

Wil je bijvoorbeeld aankomen en flink wat spiermassa opbouwen?

Dan kun je gebruik maken van een weight-gainer shake met veel eiwitten en waar wat extra calorieën in zitten.

Wil je bijvoorbeeld juist afvallen, cutten of droogtrainen? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een eiwitshake zonder suiker.

Met dit soort shakes krijg je voldoende eiwitten binnen maar dan met minder calorieën.

Een Whey Isolaat of een Vegan Eiwitshake zijn hier allebei ook super geschikt voor.

De Timing van je Eiwitshake

Aan het begin van deze pagina heb je gelezen dat de eeuwenoude gym-gezegde luidt dat je je eiwitshake direct na de training moet nemen.

Maar het probleem is echter dat deze kennis is strijd is met de huidige wetenschap.

Vanuit verschillende onderzoeken is gebleken dat het timen van je eiwitshake weinig tot geen nut of zin heeft.

Dus: heeft het dan zin om je je druk te maken over wanneer je die eiwitten in je lichaam moet gooien? ‘Wanneer moet je een eiwitshake nemen?’

Je kunt echter beter nadenken over wat je precies in je lichaam gooit, dan over wanneer je het in je lichaam gooit.

Als je een portie van ca 25 gram kwaliteitseiwitten binnen 3 uur na je training consumeert, dan is dat perfect om de eiwitsynthese in de spieren te ondersteunen.

De timing van je eiwitten nemen is dus niet essentieel, maar wat zijn de voor- en nadelen nu precies van beide opties? Onderstaand leggen we je dat haarfijn uit:

Eiwitshake voor het Sporten

  • Voordeel: Het zorgt ervoor dat je genoeg power in je lichaam hebt voor je training. Kom je bijvoorbeeld net uit werk en heb je uren niets gegeten? Dan kan het flink afzien zijn om met honger te sporten. Een shake kan je net die boost geven om je sessie goed door te komen.

  • Nadeel: Het kan niet fijn zijn om zwaar te tillen of om een intensieve cardio sessie te doen nadat je een hele shake naar binnen hebt gewerkt. Het ligt zwaar op de maag en dat traint niet fijn! Je lichaam doet er zo’n 2 uur over om een shake te verteren. Het is dus verstandig om de shake eerst goed te laten zakken voordat je aan een workout begint.

Eiwitshake na het Sporten

  • Voordeel: Na een goede trainingssessie absorberen je spieren de eiwitten op als een spons. Je spieren moeten uiteraard herstellen en snakken daarom naar eiwitten. Een lekkere shake na je training is dan het perfecte middel om je spieren de power te gaan waar ze om vragen.

  • Nadeel: Helaas kunnen we hier niet echt een nadeel bedenken! Het namen van een eiwitshake na de training is een ideale beloning. Het is ook nog eens super handig en snel om je lichaam te voorzien van eiwitten als het daar het meest om vraagt.

Helpt een Eiwitshake na het sporten met het afvallen?

Het nemen van een Eiwitshake na het sporten kan helpen voor bij het afvallen.

Omdat je na het sporten ervoor kiest om een eiwitshake te nemen zorg je ervoor dat je je lichaam voorziet van de nodige voedingsstoffen en eiwitten.

Ook is het zo dat eiwitshake je een enorm verzadigd gevoel geven. Dit zorgt er dan weer voor dat je minder snel de neiging hebt om te gaan snacken of om te gaan snoepen.

Conclusie: Eiwitshake voor of na het Sporten?

Voordat je nadenkt of je een eiwitshake voor of na het sporten zou moeten nemen, dan moet je er eerst voor zorgen dat je een voldoende totale hoeveelheid eiwit in je dieet consumeert.

Of je doel nu ververlies of spiergroei is, dit moet absoluut eerst komen.

Je moet ongeveer 2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag nemen. Voor de meesten zal dit wel genoeg zijn.

Als eiwitshake kun je het beste een Whey eiwitshake nemen. Zowel voor als na het sporten.

Het beste kun je een eiwitshake ongeveer 1 a 2 uur voor de training nemen, afhankelijk van je persoonlijke spijsvertering.

Een post-training shake kan worden genomen bij een voor jou geschikte tijd na de training, bij voorkeur binnen max 3 uur.

Veel gestelde vragen over een Eiwitshake voor of na het Sporten!

Hieronder hebben wij een kort overzicht gemaakt met gerelateerde vragen over ‘Eiwitshake voor of na sporten’. Mocht je zelf nog met vragen zitten, laat ze weten in de reactie, zodat wij je kunnen voorzien van een passend antwoord!

Wat is een Eiwitshake?

Een Eiwitshake is een shake wat rijk is aan eiwitten.

Moet je een Eiwitshake voor of na het sporten nemen?

Het antwoord op de vraag kun je lezen op deze pagina!

Waarom gebruik maken van een Eiwitshake?

Eiwitten zijn een gemakkelijk manier om snel en veel eiwitten binnen te krijgen

Is de timing van je eiwitinname belangrijk?

Dit is niet essentieel. Maar er zitten wel voor- en nadelen verbonden aan de timing. Lees op deze pagina wat de voor- en nadelen zijn.

Hebben Eiwitshakes nut?

Het gebruiken van eiwitshakes kan nuttig zijn voor mensen die intensief sporten, spiermassa willen opbouwen of als aanvulling op je voeding.

Kortingen en Aanbiedingen?

Blijf op de hoogte van de laatste kortingen en aanbiedingen!

Heb je nog vragen of opmerkingen over Eiwitshake voor of na sporten? Laat dan nu een reactie achter!

Ryan Francis
Mijn naam is Ryan en ik heb een grote passie voor gezondheid en goede voeding. Dit was niet altijd zo. In mijn tiener jaren had ik last van overgewicht waardoor ik ook enorm onzeker was. Totdat ik er genoeg van had! Sinds mijn 18e ben ik begonnen met Fitness en is mijn gezondheid met stappen en sprongen vooruit gegaan. Met deze website wil ik mijn kennis delen zodat ik andere kan helpen met een gezond en fitter leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *