Is Groene Thee Gezond?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
groene thee gezond

Groene Thee Gezond? Dit is misschien wel een vraag die je jezelf geregeld hebt afgevraagd. Groene thee staat erom bekend dat het het gezondste drankje ter wereld is.

Het zit vol met anti-oxidanten en voedingsstoffen welke een positief effect hebben op de gezondheid.

Een aantal van deze gezondheidsvoordelen zijn verbeterde hersenfunctie, verbetering van de vetverbranding, lagere kans op kanker en nog veel meer.

In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp is groene thee gezond en wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Waarom is groene thee gezond?

Groene thee is voor duizenden jaren gebruikt als een medicijn voor verschillende kwalen. Groene thee komt oorspronkelijk uit China maar het wordt al door heel Azië heen gebruikt.

We kennen ook allemaal zwarte thee maar hier zitten lang niet zoveel gezondheidsvoordelen aan. Hoe kan dit?

De reden waarom groene thee meer gezondheidsvoordelen heeft dan zwarte thee is te danken aan de manier waarop het is verwerkt.

Zwarte thee heeft een proces ondergaan, genaamd fermentatie. Bij het fermentatieproces worden de thee bladeren opgewarmd onder een hoge luchtvochtigheid. Dit zorgt ervoor dat de thee een andere kleur en een intensere smaak krijgt.

Bij groene thee gebeurd dit echter niet. Hierdoor behoudt groene thee de maximale hoeveelheid anti-oxidanten en andere voedingsstoffen welke alle gezondheidsvoordelen met zich mee brengen.

Wat zijn Antioxidanten?

Antioxidanten is een verzamelnaam voor bepaalde vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Antioxidanten zijn belangrijk voor onze gezondheid, want ze zorgen ervoor dat vrije radicalen geen schade aanrichten in ons lichaam.

Vrij radicalen zijn agressieve stoffen die in het ongunstige geval schade kunnen aanrichten aan onze cellen en weefsels. De vrije radicalen zorgen voor oxidatie van de cellen en weefsels van ons lichaam. Je kan het oxidatieproces vergelijken met het roesten van ijzer, dat is namelijk ook een oxidatie proces.

Antioxidanten kunnen helpen tegen deze beschadigingen en daarmee mogelijk ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.

De term ‘antioxidanten’ is overigens een verzamelnaam, net zoals de term ‘medicijnen’. Elke variant van antioxidant heeft zijn eigen specifieke werking. Antioxidanten zitten in voeding en in supplementen. Een aantal voorbeelden van antioxidanten zijn Vitamine C en E, selenium en bèta-caroteen.

Welke voedingsmiddelen bevatten veel antioxidanten?

Om maar een voorbeeld te geven bevatten chocolade, gevogelte, noten, olijfolie, volkoren granen en zeevruchten veel antioxidanten. Groente en Fruit zijn ook rijk aan antioxidanten.

Onder de categorie fruit bevatten aardbeien, bosbessen, druiven, frambozen, gedroogde pruimen, granaatappel en rozijnen veel antioxidanten.

Onder de categorie groente bevatten aubergine, bieten, boerenkool, broccoli, rode uien, spinazie en spruitjes veel antioxidanten.

De varianten groene thee

Groene thee is verkrijgbaar in verschillende vormen. Hieronder een aantal kort opgesomd:

  • Verwerkt in een flesje en gezoet met suiker of kunstmatige zoetstoffen
  • In losse theezakjes voor direct gebruik in gekookt water
  • Als losse thee bladeren
  • In poedervorm (Matcha Poeder)
  • Als groene thee supplement. Deze worden verkocht in capsules of als vloeistof extract.

Vanuit onderzoek is gebleken dat groene thee verwerkt in een flesje lang niet zo gezond is als zelfgemaakt groene thee.

Dit komt omdat veel van de voedingsstoffen verloren zijn gegaan in het verwerkingsproces. Koop daarom thee van goede kwaliteit en niet een goedkope variant.

Het beste kan je daarom losse thee kopen van betere kwaliteit dan thee in een zakje. Mocht je thee in een zakje handiger vinden dan is dat uiteraard ook een goede oplossing.

Thee Zakjes

De gezondheidsvoordelen op een rijtje

We gaan nu alle geweldige gezondheidsvoordelen van groene thee op een rijtje zetten. Gezondheidsvoordelen die tot nu toe voor jou misschien wel onbekend waren!

Onthoud wel, over een aantal van deze voordelen is men nog niet geheel uit of dit daadwerkelijk zo is.

1. Afvallen

Groene thee geeft je metabolisme een boost. Groene thee bevat een chemische verbinding genaamd ‘polypenolen’. Deze verbinding heeft een positief effect op de mate waarop je lichaam aanspraak maakt op je vetreserves. Wil je meer weten over afvallen met groene thee? Lees dan het volgende artikel: ‘Met groene thee afvallen

2. Diabetes

Vanuit onderzoek is gebleken dat groene thee bijdraagt aan het reguleren van je glucosespiegel nadat je een maaltijd hebt genuttigd. Dit voorkomt dan hoge insuline pieken en de opslag van vet.

3. Hartziektes

Groene thee is waarschijnlijk ook goed voor de bloedvaten omdat het helpt om de bloedvaten ontspannen en soepel te houden. Dit zorgt er dan voor dat het beter bestand is tegen verandering in je bloeddruk. Ook kan groene thee helpen tegen het vormen van bloedproppen.

4. Slokdarmkanker

Groene thee kan helpen bij het voorkomen van slokdarm kanker. Over het algemeen wordt groene thee beschouwd als een middel tegen de vorming van kanker.

5. Cholesterol

Groene thee verminderd de slechte cholesterol en zorgt voor een verbetering van de goede cholesterol in je lichaam.

6. Alzheimer en Parkinson

Groene thee kan het aftakelingsproces van Alzheimer en Parkinson vertragen. Vanuit onderzoek is gebleken dat groene thee gezonde hersencellen beschermde en beschadigde hersencellen herstelde.

7. Tandbederf

Vanuit onderzoek is gebleken dat de chemische verbinding genaamd ‘catechine’ in groene thee bacteriën en virussen kan vernietigen welke de hoofdoorzaak zijn van ontstekingen in de keel en ontstekingen in het gebit en tandvlees.

8. Hoge bloeddruk

Als je vaak groene thee drinkt kan het ervoor zorgen dat het je bloeddruk verlaagd.

9. Depressie

In de bladeren van groene thee is de chemische verbinding genaamd ‘Theanin’ voornamelijk aanwezig. Dit bestandsdeel kan zorgen voor het kalmerende effect wat het drinken van een kopje thee heeft.

hoe val je snel af zonder dieet

10. Anti-bacterieel

De chemische verbinding ‘catechine’ heeft een sterk anti-bacteriële werking. Hierdoor is het een goed middel tegen verschillende soorten bacteriële infecties. Vanuit verschillende onderzoeken is gebleken dat het ervoor kan zorgen dan bacteriën zich niet verder verspreiden.

11. Huidzorg

Groene thee kan ook helpen in de strijd tegen rimpels en veroudering. Dit komt door de anti-oxidanten in groene thee.

12. Hersenfunctie

Groene thee bevat minder cafeïne dan koffie maar er zit alsnog genoeg in om een merkbaar effect te hebben. Groene thee bevat ook het aminozuur L-theanine. Dit stofje kan samen werken met cafeïne waardoor je hersenen beter functioneren.

Hoeveel groene thee kan ik drinken?

We hebben zojuist alle geweldige voordelen van groene thee besproken. Het is helaas niet zo dat je al deze voordelen uit maar één kopje thee haalt.

Er wordt nog steeds gespeculeerd over hoeveel koppen thee je daadwerkelijk moet drinken. Sommige zeggen ongeveer twee, andere zeggen vijf of zelfs meer!

Het beste wat je kan aanhouden is drie tot vijf koppen thee per dag. Voor het veilige maximale kan je het beste tien koppen thee per dag aanhouden. Wanneer je meer dan tien koppen thee drinkt per dag heeft het juist nadelige gevolgen. Meer hierover lees je verder in dit artikel.

Als je echt volledig gebruik wilt maken van de voordelen van groene thee, dan kan het gebruik van groene thee supplementen wat voor je zijn. Wil je meer weten over groene thee supplementen? Lees dan het volgende artikel: ‘Groene thee capsules

Groene Thee Gezond

Mogelijke risico’s van groene thee?

Elk voordeel heeft zijn nadeel, en zo heeft groene thee mogelijk ook een nadeel. In groene thee zit het welbekende stofje cafeïne. Als je zeer gevoelig bent voor cafeïne dan wordt aanbevolen om maximaal één kopje thee per dag te drinken.

Groene thee bevat ook ook de chemische verbinding ’tannines’. Tannines zorgt voor het mond drogende, samentrekkende effect. Dit kan ervoor zorgen dat ijzer en vitamine B11 minder goed wordt opgenomen door het lichaam.

Ik hoop dat je dit een interessant artikel vond. Heb je nog een vraag of opmerking? Laat hieronder een reactie achter en tot de volgende keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *