Groene Thee Cafeïne

Gemiddelde leestijd: 15 minuten
groene thee cafeïne

Groene Thee en Cafeïne…. dat is misschien wel een vreemde combi maar toch hebben deze twee wel degelijk wat met elkaar te maken.

Groene thee is een populair drankje en staat erom bekend dat het vele gezondheidsvoordelen met zich mee brengt.

Een van de populairste en misschien wel bekendste gezondheidsvoordeel is dat je kan afvallen met groene thee.

Uit verschillende onderzoeken wordt er zelfs geclaimd dat groen thee goed is voor een verbeterde hersenfunctie.

Het kan zelfs het risico voor hart- en vaatziektes, diabetes en kanker verlagen.

Maar vandaag gaan we echter kijken naar iets anders dan de vele gezondheidsvoordelen wat groene thee met zich mee brengt. Groene thee bevat namelijk net zoals normale thee cafeïne. Dit is voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne een aandachtspunt.

In dit artikel gaan we het hebben over hoeveel cafeïne groene thee bevat en vergelijken we groene thee met andere cafeïne houdende dranken. 

Wat is cafeïne en wat is de werking ervan?

Cafeïne is een natuurlijk chemische stofje. Dit stofje komt voor in de bladeren, de bonen, en het fruit van meer dan 60 verschillende planten. De bladeren van groene thee is één hiervan.

Cafeïne is een stimulerend stofje voor je zenuwstelsel en wordt over de hele wereld geconsumeerd. Het zorgt voor een boost in alertheid en gaat vermoeidheid tegen.

Cafeïne blokkeert de werking van het stofje adenosine. Adenosine is een stofje dat slaap bevordert en onderdrukt het ontwaken tijdens het slapen. Wanneer je wakker bent neemt het niveau adenosine in de hersenen elk uur toe.

Het consumeren van cafeïne brengt meerdere gezondheidsvoordelen met zich mee. Het bevorderd je humeur en de werking van je hersenen. Het zorgt voor een verhoging van je verbranding en verbeterd je sportprestaties.

Sommige mensen zijn echter gevoeliger voor de werking van cafeïne dan andere.

Wanneer je teveel cafeïne consumeert kan het nadelige gevolgen hebben. Je kan onrustig, misselijk worden of zelfs hartkloppingen krijgen.

Wist je overigens ook dat je kunt afvallen met behulp van cafeïne? Wil je hier meer over weten? Klik dan snel op de onderstaande knop:

groene thee cafeïne

Zit er in Groene Thee Cafeïne en hoeveel?

Maar hoeveel cafeïne zit er dan in groene thee? In een kopje thee van 230 ml zit ongeveer 35 mg cafeïne.

Dit kan echter variëren tussen de 30 en 50 mg cafeïne per 230 ml.

De cafeïne komt van nature voor in de bladeren van de groene thee plant. Hierdoor is de hoeveelheid cafeïne sterk afhankelijk van de soort plant, de groei omstandigheden en de manier waarop de thee bladeren worden verwerkt.

Groene thee welke bijvoorbeeld is gemaakt van oudere thee bladeren bevat minder cafeïne dan thee gemaakt met jonge bladeren.

De hoeveelheid cafeïne is ook weer afhankelijk van het soort groene thee dat je kiest en hoe je het bereid.

Bijvoorbeeld, groene thee in zakjes bevat meer cafeïne dan groene thee bladeren.

Een mogelijk oorzaak hiervan kan zijn dat de bladeren in de thee zakjes fijn zijn gemalen. Hierdoor kan er meer cafeïne vrij komen wanneer je de thee klaar maakt.

Er bestaat ook een product genaamd matcha. Matcha bevat een hogere concentratie cafeïne dan thee in een zakje en thee bladeren.

Dit wordt echter weer gecompenseerd door de aanbevolen te gebruiken portie grootte van matcha. Per kopje thee wordt 1 gram matcha aanbevolen. Onderaan de streep komt de hoeveelheid cafeïne in matcha dan weer overeen met thee in een zakje.

Tot slot is de tijd waarin je de thee laat trekken in warm water van belang. Hoe langer je de thee bladeren in warm water laat trekken, hoe meer cafeïne er vrij komt.

Matcha poeder

In welke Thee zit Cafeïne?

Vandaag de dag heb je enorm veel smaken en varianten thee die je kan kiezen om te drinken. Groene thee, zwarte thee, vruchten thee en kruiden thee. Je kan dus eindeloos variëren met de verschillende varianten, maar welke soorten thee bevatten nu cafeïne?

Groene thee, Zwarte thee, Witte thee

Zoals we al eerder in dit artikel hebben besproken komt cafeïne van nature voor in de bladeren van groene thee. Dit houdt dus in dat alle thee varianten die gemaakt zijn van theebladeren bevatten cafeïne. Groene thee, Zwarte thee en Witte thee bevatten allemaal cafeïne. Vruchten thee is vaak gemaakt op basis van groene, zwarte of witte thee en bevat dus in dat geval ook cafeïne.

Kruidenthee

Kruiden thee is dan weer net eventjes ander. Het grappige is dat Kruiden thee eigenlijk helemaal geen thee is. Deze varianten van thee worden gemaakt op basis van verschillende kruiden. Hier komt dus geen enkel theeblaadje aan te pas. Makkelijk gezegd, wanneer er geen thee, mate, cacao of guarana in de blend is verwerkt, dan zit er ook geen cafeïne in.

Rooibos

Rooibos wordt gemaakt van een plant welke afkomstig is uit Zuid-Afrika. Deze plant is niet afkomstig van de theeplant en daarom is Rooibos eigenlijk ook geen thee. Dit houdt dus in dat Rooibos ook geen cafeïne bevat.

Verschillende dranken met cafeïne

Er bestaan verschillende soorten dranken die cafeïne bevatten. Een aantal hiervan zijn bijvoorbeeld zwarte thee, koffie, frisdrank en energiedrank.

Hieronder een overzicht van de hoeveel mg cafeïne die de verschillende populaire cafeïne houdende dranken per 230 ml bevatten.

  • Groene thee: 30 – 50 mg
  • Oploskoffie: 27 – 173 mg
  • Filterkoffie: 102 – 200 mg
  • Espresso: 240 – 720 mg
  • Zwarte Thee: 25 – 110 mg
  • Frisdrank: 23 – 37 mg
  • Energiedrank: 72 – 80 mg

Over het algemeen bevatten andere cafeïne houdende dranken meer cafeïne dan groen thee.

De hoeveelheid cafeïne per 230 ml is zeer wisselend, net zoals bij de groene thee.

Groene thee bevat echter ook het aminozuur genaamd L-theanine. Dit aminozuur heeft een bijzondere werking in combinatie met cafeïne.

Hierdoor krijg je alsnog een sterk werkend effect van het drinken van groene thee, ondanks de lagere hoeveelheid cafeïne.

De combinatie van deze actieve bestandsdelen zorgt voor een boost in alertheid en focus. Dit zorgt ervoor dat groene thee soms beter voor je is dan koffie als je iets zoekt om je focus te behouden.

Redbull

Moet je opletten met Groene Thee Cafeïne?

Cafeïne wordt over de hele wereld in grote hoeveelheden geconsumeerd. Wanneer je binnen de dagelijks aanbevolen hoeveelheid blijft is er niks aan de hand.

Voor een volwassenen is het consumeren van 400 mg per dag een veilig maximum.

Het is echter wel belangrijk dat je niet een te grote dosis in één keer consumeert. Er wordt daarom geadviseerd dat je de hoeveelheid cafeïne verspreid over de gehele dag.

Het wordt aanbevolen om maximaal 200 mg per keer te consumeren.

4 kopjes groene thee staan gelijk aan ongeveer 200 mg cafeïne.

Over het algemeen bevat groene thee dus minder cafeïne dan de andere populaire cafeïne houdende dranken. Zolang je onder de dagelijks aanbevolen hoeveelheid cafeïne blijft is er niks aan de hand.

Hoe verminder je de hoeveelheid cafeïne in groene thee?

Zoals bekend is brengt groene thee meerdere gezondheidsvoordelen met zich mee. Maar net zoals met alle andere cafeïne houdende dranken is de kans om verslaafd te worden aanwezig.

Het is dan ook aan te bevelen wanneer je in verwachting bent of gevoelig bent voor cafeïne dat je de hoeveelheid cafeïne inname reduceert of volledig elimineert.

Hieronder in het kort een aantal mogelijkheden om de hoeveelheid cafeïne in groene te verminderen.

1. Maak groene thee met thee bladeren in plaats van theezakjes te gebruiken

Je kan groene thee maken met losse thee bladeren of gebruik maken van theezakjes. Het probleem met theezakjes is echter dat deze meer cafeïne bevatten dan losse thee bladeren.

De smaak van de thee gemaakt met theezakjes is ook van mindere kwaliteit. Dit komt omdat het zakjes waarin de thee zich bevindt ook zijn smaak afgeeft.

Tot slot kunnen de bladeren wel tot 3 keer worden gebruikt voordat ze opgebruikt zijn. Hierdoor zijn thee bladeren dan ook een economisch voordelige keuze.

2. Bereid je thee op de juiste wijze

Het probleem is dat de meeste mensen hun thee voor 3-4 minuten in hard kokend water bereiden. Hierdoor komt er meer cafeïne vrij uit de thee bladeren.

Het beste wat je daarom kan doen is de thee bladeren tussen de 30 seconden en 4 minuten in zacht kokend water kan bereiden. De meest optimale bereidingstijd voor de meeste soorten groene thee is tussen de 90 en 180 seconden.

Groene thee cafeïne

3. Maak het minder sterk

Sommige mensen hebben een lagere tolerantie als het aankomt op cafeïne. Een mogelijkheid is om te kijken naar de hoeveelheid groene thee dat je gebruikt. Dit kan je het beste doseren wanneer je gebruik maakt van groene thee bladeren.

Wanneer je bijvoorbeeld groene thee maakt met 1 of 2 theelepels groene thee bladeren, dan kan je proberen  om dit te halveren. Hier kan je dan zelf mee experimenteren om te kijken wat voor jou het beste werkt.

Groene Thee Cafeïne, waar komt het op neer?

Een kopje groene thee van 230 ml bevat ongeveer tussen de 30 en 50 mg cafeïne.

De maximaal aanbevolen hoeveelheid cafeïne is 400 mg per dag. Dit komt neer op ongeveer 8 kopjes thee per dag.

Wanneer je een lage tolerantie hebt voor cafeïne is het niet aan te bevelen om zoveel kopjes groene thee te drinken.

Groene thee brengt vele gezondheidsvoordelen met zich mee en het is ook zeker aan te raden om dagelijks dit lekkere drankje te nuttigen.

Heb je nog vragen of opmerkingen over Groene Thee en Cafeïne? Laat dan nu een reactie achter!

Ryan Francis
Mijn naam is Ryan en ik heb een grote passie voor gezondheid en goede voeding. Dit was niet altijd zo. In mijn tiener jaren had ik last van overgewicht waardoor ik ook enorm onzeker was. Totdat ik er genoeg van had! Sinds mijn 18e ben ik begonnen met Fitness en is mijn gezondheid met stappen en sprongen vooruit gegaan. Met deze website wil ik mijn kennis delen zodat ik andere kan helpen met een gezond en fitter leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *