Met groene thee afvallen

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Als jij van thee houdt en een gezonde levensstijl hanteert, dan ben jij waarschijnlijk ook een groot voorstander van een goed gezet kopje groene thee.

groene thee afvallen

Wereldwijd wordt dit populaire drankje geconsumeerd en het heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen.

Hoewel zwarte thee nog steeds het populairst is, is gebleken dan groene thee terrein wint aan populariteit.

Deze groei in populariteit heeft waarschijnlijk te maken met de toenemende berichten dat met groene thee afvallen een flink stuk gemakkelijker wordt. In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp om te kijken hoe je kan afvallen met het drinken van groene thee.

Wat is groene thee?

Om te beginnen gaan we eerst kijken naar wat groene thee is. Groene thee is afkomstig van de balderen van de Camellia Sinesis plant en het heeft geen fermentatie proces ondergaan.

Bij het fermentatie proces worden de bladeren opgewarmd onder een hoge luchtvochtigheid, waardoor de thee een andere kleur krijgt en deze een intensere smaakt krijgt. Dit is echter niet gebeurd met groene thee, waardoor het product natuurlijk en onbewerkt is.

groene thee blaadjes

Groene thee toegepast als medicijn?

Groene thee komt van oorsprong uit het oosten van de wereld. In China werd groene thee niet alleen in de dagelijkse maaltijden opgenomen maar het werd ook veelal medisch gebruikt.

De groene thee werd op verschillende manieren geconsumeerd, zo werd het gegeten en gedronken waarbij de bladeren bijvoorbeeld door een soep werden gedaan. De groene thee werd echter ook gebruik om de mond, tanden en tandvlees te reinigen. Dit was met name populair in rijke gezinnen.

Later kwam men erachter dat de groene thee ook gedronken kon worden door er warm water over te gieten. Al snel werd het nieuwe drankje populairder.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van groene thee?

Groene thee is niet alleen maar een drankje met een smaakje, het brengt ook meerdere gezondheidsvoordelen met zich mee. Voor dit artikel gaan we meer de diepte in voor de voordelen wat groen thee met zich mee brengt met betrekking tot het afvallen.

In groene thee zitten twee actieve stoffen die voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor het stimuleren van het afvalproces:

 • Cafeïne
 • EGCG

Cafeïne is de bekendste van deze twee. Cafeïne staat onderhand al jaren bekend om het feit dat het een energiebooster is en uit onderzoek is het gebleken dat het helpt bij het afvallen. Zo bevat een kop groene thee tussen de 20 – 40 mg en is het daarmee vriendelijker dan koffie. Koffie bevat tussen de 90 – 150 mg cafeïne.

EGCG is daarentegen wat minder bekend. Vanuit verschillende onderzoeken is gebleken dat het belangrijkste stofje in groene thee flavonoïde EGCG (epigallocatechinegallaat) is. Maar wat is dit en wat doet deze stof precies?

Het stofje EGCG is een sterke antioxidant die ervoor zorgt dat slechte vrije radicalen (schadelijke stoffen in ons lichaam) onschadelijk worden gemaakt.De flavonoïde kunnen onder andere ook een ontstekingsremmende werken hebben en het immuunsysteem verbeteren.

groene thee voordelen

Tot slot zorgt EGCG ervoor dat onze warmteproductie in ons lichaam wordt verhoogd. Onze metabolisme krijgt dan een boost, waardoor onze vetverbranding wordt verbeterd. Dit gebeurd zelfs in rust!

De meeste onderzoeken zijn gebaseerd op het gebruik van cafeïne en EGCG supplementen, maar groene thee werkt net zo goed. Als alternatief kan je uiteraard ook Groene thee supplementen gebruiken om het afvallen te bevorderen.

Hieronder maken we nog een opsomming van een aantal gezondheidsvoordelen wat groene thee met zich mee brengt op:

 • Het verlaagd de kans op hart- en vaatziekten
 • Het verlaagd het cholesterol
 • Het vertraagd het verouderingsproces
 • Het versterkt het immuunsysteem
 • Je krijgt er een mooiere huid van

Met groene thee afvallen?

Groene thee heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen vanwege de verschillende voordelen dat het met zich meebrengt voor het afvallen. Dit komt omdat groene thee bijna geen calorieën bevat, het boost je metabolisme en het verbeterd de manier waarop je lichaam energie verbrand.

De cafeïne in groene thee heeft als bijkomend voordeel dat het de sportprestaties stimuleert wat weer helpt in de strijd om vet te verbranden.

Je hoeft niet veel groene thee te drinken om het afvallen te bevorderen. Het afvalproces wordt beïnvloed door verschillende aspecten maar de gezondheidsvoordelen van het drinken van groene thee zijn al merkbaar bij 2 tot 3 koppen per dag.

Het drinken van groene thee voordat je gaat sporten kan extra helpen bij het verbranden van vet tijdens het sporten. Uit een onderzoek is gebleken dat wanneer men groene thee supplementen voor het sporten neemt, dat men 17% meer lichaamsvet verbrand.

Groene thee supplementen

Ander onderzoek toont aan dat groene thee over het algemeen meer vet verbranding stimuleert, waardoor je op langere termijn meer gewicht kwijt raakt.

Hoewel de hoeveelheid lichaamsvet dat men verbrand met behulp van groene thee relatief weinig is, is gebleken dat men voornamelijk buikvet verbrand door groene thee te drinken.

Nu hebben we het gehad over de verschillende voordelen van het drinken van groene thee, en hoe je met groene thee het afvallen kan bevorderen. Hieronder nogmaals alle voordelen opgesomd:

 • Het zorgt voor een snellere stofwisseling
 • Het verminderd de eetlust
 • Het bevorderd de vetverbranding

Hoe maak ik groene thee?

Wij Nederlanders zijn gewend om thee te zetten met water wat net gekookt is. Voor het maken van groene thee is dit echter niet de meeste optimale manier. Als je wilt afvallen met groene thee dan moet je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk de werkzame stoffen behoudt.

Wanneer je groene thee klaarmaakt in te heet water dan verliest het een groot deel van zijn werkzame stoffen. Hieronder de manier waarop je groene thee zet die je helpt met afvallen:

 1. Kook het water in een waterkoker
 2. Laat het gekookte water afkoelen, ongeveer 7 tot 10 minuten
 3. Voeg de groene thee toe, en laat het 3 tot 5 minuten trekken

Groene thee suggesties

Het nemen van een kopje groene thee is één manier om gebruik te maken van de voordelen dat het met zich mee brengt om het afvallen te stimuleren. Hieronder staan een aantal recept suggesties om meer groene thee in je dieet te verwerken.

Groene thee met Avocado Smoothie

Het combineren van groene thee en avocado zorgt voor een perfecte mix van eiwitten, essentiële vetten en anti-oxidanten. Meng 1 eetlepel groene thee bladeren, een halve avocado, een banaan en genoeg gekookt water om alles te goed te kunnen mengen (doorgaans een half kopje).

Week de groene thee bladeren voor ongeveer een half uur in gekookt water en doe alles in een blender om een lekkere ontbijt smoothie te maken.

Groene thee met Citroen en Gember

Net als groene thee, staan citroen en gember er ook om bekend dat het het vet verbranden promoot. Het toevoegen van deze producten aan je kopje groene thee versterkt dan ook de voordelen dat groene thee met zich mee brengt.

Breng water aan de kook en laat de groene thee een paar minuten weken. Meestal tussen de 3 en 5 minuten. Voeg hier vervolgens de sap van een halve citroen aan toe en maak het af door een theelepel gember toe te voegen aan de mix. Laat het geheel voor 15 minuten weken, en geniet!

Wil je nu meer weten over afvallen met gember? Lees dan het volgende artikel: “Afvallen met Gember”

Afvallen met Gember

Ik hoop dat je dit een interessant artikel vond. Heb je nog een vraag of opmerking? Laat hieronder een reactie achter en tot de volgende keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *