Loopband of Hometrainer

Loopband of Hometrainer? Ben je nu aan het twijfelen tussen een loopband of een hometrainer? Dan ben je hier bij het juiste adres.

Het kan soms een lastige vergelijking zijn en het zal geheel per persoon verschillen welke het meest geschikt is.

Helaas bestaat er geen combi versie van een ‘hometrainer loopband’ dus daarom zal je een definitieve keuze moeten maken tussen deze 2 fitness apparaten.

Om jou een handje op weg te helpen gaan we je op deze pagina goed op weg helpen.

Op deze pagina gaan we uitgebreid in op alle kenmerken van een loopband en de hometrainer en we zetten ze overzichtelijk op een rijtje.

Laten we direct beginnen!

loopband of crosstrainer

Dé Nr. 1 Loopband van Nederland!

De keuze tussen een Loopband of een Hometrainer?

Wanneer je opzoek bent naar een fitness apparaat dan kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken.

Vandaag de dag heb je een enorm grote keuze aan fitness toestellen en de diversiteit wordt alsmaar groter.

Er komen steeds meer merken en winkels bij, maar ook nieuwe soorten fitness apparaten.

Het is nog wel steeds zo dat de ‘klassieke’ fitness apparaten, zoals een hometrainer, crosstrainer en loopband, veruit het meest populair zijn.

Dit zijn dan ook de populairste toestellen in de sportschool, maar ook bij mensen thuis zijn hometrainers en loopbanden zeer populair.

Het kan zijn dat je dan ook twijfelt tussen het kopen van een loopband of een hometrainer. De twijfel is geheel begrijpelijk. Geen zorgen, je bent dan ook niet de enige die dit een zeer lastige keuze vindt.

Voor beide fitness apparaten zijn er goede argumenten te benoemen om voor te kiezen. Uiteindelijk zal het dus echt neerkomen op jouw persoonlijke voorkeur.

Om je alsnog een handje op weg te helpen gaan we zowel de voor- als nadelen voor beide fitness apparaten toelichten.

Tot 30% korting op fitnessapparatuur tijdens Black Friday 2017

De voor- en nadelen van een Hometrainer

We gaan als eerst kijken naar de hometrainer. Ieder persoon heeft zijn of haar eigen voorkeur met betrekking tot de bewegingsvorm, dus wat je favoriete vorm van bewegen is.

De ene persoon vind het bijvoorbeeld heerlijk om een stuk te wandelen of hard te lopen, terwijl de ander hier weer niks van moet hebben.

Ben je namelijk een groot van fietsen? Dan is de kans groot dat je geïnteresseerd bent in het kopen van een hometrainer.

De hometrainer is namelijk hét fitnessapparaat als het aankomt op fietsen in de sportschool. Het wordt dan ook wel eens de ‘fitness fiets’ genoemd.

Er zijn dan ook meerdere redenen te bedenken waarom je zou moeten kiezen voor een hometrainer:

1. Weinig Schokbelasting

Een zeer groot voordeel van de hometrainer is dat je met dit fitness apparaat met weinig schokbelasting te maken hebt.

Daarentegen wanneer je op een loopband traint zullen je knieën, enkels en onderrug continu ‘klappen’ moeten opvangen, bij elke stap die je zet.

Dit is overigens ook het geval als je buiten hardloopt. Vandaar dat hardlopen over het algemeen ook een vrij blessuregevoelige sport is.

Dit is zeker het geval wanneer je fietsen vergelijkt met hardlopen, dan is de kans op blessures nou eenmaal een flink stuk groter.

Om deze reden wordt een hometrainer of crosstrainer dan ook vaak gekozen door mensen met zwakkere gewrichten, of het wordt gebruikt voor herstel en revalidatie.

Maar ook als je geen blessure hebt, dan heb je met een hometrainer simpelweg minder kans om een blessure op te lopen dan met een loopband.

2. Gemakkelijk te verplaatsen

Een Hometrainer is een flink stuk gemakkelijk te verplaatsen ten opzichten een loopband. Dit hoeft echter niet altijd zo het geval te zijn.

Er bestaan namelijk ook inklapbare loopbanden en mini loopbanden, maar over het algemeen is de hometrainer net wat gemakkelijker te verplaatsen.

Dit is helemaal het geval wanneer je kiest voor een opvouwbare hometrainer met wieltjes eronder, dan wordt dit al een stuk gemakkelijker.

Als je van plan bent om je apparaat regelmatig door het huis heen te verplaatsen, dan kan dit een reden zijn om voor een hometrainer te kiezen in plaats van voor een loopband.

3. Een Hometrainer maakt minder lawaai dan een Loopband

Omdat je op een loopband een ‘zweefmoment’ hebt tijdens het (hard)lopen, zal je minder geluid producten dan tijdens een training op een hometrainer.

Wanneer je echter een goede hometrainer hebt dan is deze meestal zo goed als geruisloos.

Uiteraard hebben veel loopbanden tegenwoordig goede demping, waardoor het geluid minimaal is.

Maar dat neemt niet weg van het feit dat er bij een loopband meer geluid en trillingen vrijkomen dan bij een hometrainer.

Dit kan voor sommige misschien een klein detail zijn, maar voor veel mensen kan dit punt doorslaggevend zijn in de keuze tussen een loopband of hometrainer.

4. Met een Hometrainer beweeg je minder intensief

Op een hometrainer kun je op een rustig tempo fietsen. Dit is dan ook een minder intensieve vorm van trainen.

Dit komt mede doordat je op een hometrainer enkel je benen beweegt en je bovenlichaam blijft stil tijdens het fietsen. Dit maakt alles minder intensief ten opzichte van een loopband.

Als jij juist van intensieve trainingen houdt dan is dit weer een nadeel van de hometrainer.

Een goed alternatief om toch intensief te kunnen fietsen op een fitness apparaat is door gebruik te maken van een spinningfiets.

Tot 30% korting op fitnessapparatuur tijdens Black Friday 2017

De voor- en nadelen van een Loopband

We hebben nu globaal de voor- en nadelen van een hometrainer in kaart gebracht.

Nu je een idee hebt wanneer je er goed aan doet om voor een hometrainer te kiezen, gaan we het hebben over de loopband:

1. Op een Loopband verbrand je meer calorieën

Wil je juist veel afvallen? Dan moet je vooral kijken met wel cardio apparaat je de meeste calorieën kunt verbranden. Is dat de hometrainer of de loopband?

Uiteraard hangt het aantal calorieën wat je verbrandt af van meerdere factoren, maar wanneer je deze 2 cardio apparaten met elkaar vergelijkt dan is de conclusie snel getrokken.

Op een loopband ligt je verbranding namelijk hoger dan op een hometrainer. Dit kan voor sommige een doorslaggevende factor zijn om voor een loopband te kiezen.

Eén van de redenen waar om je met een loopband meer calorieën verbrand is omdat je tijdens het (hard)lopen je hele lichaam gebruikt. Niet alleen je benen worden geactiveerd, maar je armen worden ook aan het werk gezet.

Hierdoor vind er meer spieractivatie plaats en ligt je verbranding dus aanzienlijk hoger.

2. Gebruik maken van interval trainingen

Ook een groot voordeel van de loopband is dat je gebruik kunt maken van intervaltrainingen. Dit is bij hometrainers minder het geval.

Een hometrainer is dan ook met name geschikt voor duurtraining.

Wanneer je echt een intensieve training wilt neerzetten dan kun je ook het beste kiezen voor een loopband.

3. Mogelijkheid van Hellingfunctie

We hebben het al gehad over interval trainingen om je hardloop trainingssessies intensiever te maken, maar er is nog een manier om dit te doen.

Vandaag de dag bestaat er ook een loopband met helling. Dit is een functie waardoor je schuin omhoog kunt lopen.

Of je er nou voor kiest om stijl omhoog te lopen, of omhoog te lopen met een lichte helling, in beide gevallen maakt het je training stukken effectiever.

De hellingfunctie is goed om mee af te vallen en ook is het goed voor je beenspieren en bilspieren.

4. Het opklappen van een loopband

Tot slot zijn er ook loopband die je kunt opklappen. Dit is overigens niet echt een voordeel ten opzichte van een hometrainer. Er zijn namelijk ook hometrainers die je óók kunt opvouwen.

Bovendien zijn hometrainers zoals gezegd nog altijd stukken compacter.

Maar om de voor- en nadelen van beide cardio apparaten goed op een rijtje te zetten moeten we de opklapfunctie van de loopband benoemen. Hierdoor wordt de ruimte die het in beslag neemt namelijk alweer stukken minder.

Conclusie: Loopband of Hometrainer?

We hebben nu alweer een berg aan informatie behandelt omtrent de loopband en de hometrainer. We zijn dus nu alweer aan het eind gekomen van deze pagina.

Nu rest ons enkel nog de belangrijkste vraag: Welk cardio apparaat is beter?

Indien je de gehele pagina uitgebreid hebt gelezen heb je kunnen concluderen dat beide toestellen zowel hun voor- als nadelen hebben.

Het trainen op een hometrainer is minder blessuregevoelig maar ook minder intensief. Bovendien maakt een hometrainer stukken minder ‘lawaai’.

Een loopband daarentegen is juist weer geschikter om intensief mee te trainen en daardoor ook een beter apparaat om mee af te vallen en intervaltrainingen op te doen.

Welk cardio apparaat het beste is kan dus niet echt worden gezegd. Dit is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en wat je fitnessdoelen zijn.

Weet je na het lezen van deze pagina welke cardio apparaat het beste bij jou past? Klik dan snel op één van de onderstaande knoppen:

Misschien vind je dit ook interessant:

Op TakeActionNow.nl delen we enkel de allerbeste informatie omtrent fitness loopbanden. Je kunt op deze website dan ook een tal van verschillende pagina’s over loopbanden vinden.

Ben je opzoek naar nog meer informatie over loopband gerelateerde onderwerpen? Bekijk dan ook de volgende pagina’s:

Veel gestelde vragen over een Loopband of Hometrainer!

Hieronder hebben wij een kort overzicht gemaakt met gerelateerde vragen over een Loopband of een Hometrainer. Mocht je zelf nog met vragen zitten, laat ze weten in de reactie, zodat wij je kunnen voorzien van een passend antwoord!

Is fietsen op een hometrainer gezond?

Jazeker, één van de voordelen van een hometrainer is dat het de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Dit omdat je hart efficiënter te werk gaat.

Welke fitnessapparaat is het beste om buikvet te verbranden?

Zowel de Loopband (met helling) als de Hometrainer zijn geschikt om buikvet te verbranden.

Kun je afvallen met een Hometrainer?

Met een Hometrainer is het absoluut mogelijk om af te vallen.

Kun je afvallen met een Loopband?

Met een Loopband is het absoluut mogelijk om af te vallen.

Wat is beter, een Hometrainer of een Loopband?

De antwoord op deze belangrijke vraag kun je terug vinden op deze pagina!

Heb je nog vragen of opmerkingen over een Loopband of een Hometrainer? Laat dan nu een reactie achter!

Ryan Francis
Mijn naam is Ryan en ik heb een grote passie voor gezondheid en goede voeding. Dit was niet altijd zo. In mijn tiener jaren had ik last van overgewicht waardoor ik ook enorm onzeker was. Totdat ik er genoeg van had! Sinds mijn 18e ben ik begonnen met Fitness en is mijn gezondheid met stappen en sprongen vooruit gegaan. Met deze website wil ik mijn kennis delen zodat ik andere kan helpen met een gezond en fitter leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *