Loopband met Helling

Loopband met helling? Wil je een loopband met een helling kopen? Of ben je echter benieuwd naar de ervaringen met het afvallen op een loopband welke voorzien is van een helling?

Dan ben je hier aan het juiste adres!

Steeds meer mensen beginnen het nu in te zien van een loopband met een hellingshoek.

De toegevoegde hellingshoek zorgt namelijk voor meer weerstand. Het is dan ook een populaire manier om je trainingen zwaarder te maken.

Waarom zou je voor de rest eigenlijk een loopband met een hellingshoek aanschaffen?

Op deze pagina gaan we uitgebreid in op de onderwerpen wat een loopband met een hellingshoek is, wat de voordelen ervan zijn en wat de beste opties zijn.

Laten we direct beginnen!

loopband met helling

Inhoudsopgave

Wat is een Loopband met een Hellingshoek?

Zoals gewoonlijk gaan we beginnen bij het begin, wat is nou precies een loopband met een hellingshoek?

De naam verklapt het eigenlijk al, het een een loopband welke je kunt instellen in een bepaalde hellingshoek. Vaak kun je de hellingshoek tot maximaal 15% instellen.

Steeds meer mensen beginnen het nut van een loopband met een hellingshoek in te zien.

Lopen in een helling zorgt er namelijk voor dat je meer weerstand krijgt. Dit is dan ook een zeer populaire en effectieve manier om je trainingen zwaarder te maken.

Wanneer je de hellingshoek van de loopband aanpast dan zal het loopvlak omhoog kantelen. Dit zorgt er dus voor dat je letterlijk omhoog loopt. Hierdoor neemt de weerstand aanzienlijk toe.

Als je buiten hardloopt heb je normaal gesproken factoren zoals wind en hoogteverschillen die zorgen voor een hoger energieverbruik.

Wanneer je op een loopband hardloopt dan verbruik je doorgaans minder energie. Om deze reden zijn er loopbanden met een hellingshoek in het leven geroepen.

Uit onderzoek is gebleken dat je met een hellingshoek van 1% op het verschil in calorieverbruik met buiten hardlopen wegneemt.

De Hellingshoek van de Loopband

Zoals we al eerder op deze pagina hebben besproken kunnen de meeste loopbanden een maximale helling hebben van rond de 15%, met enkele uitzonderingen die hier (ver) boven gaan.

Met sommige loopbanden is het niet alleen mogelijk om de helling naar boven in te stellen, maar je kunt de helling dan ook naar beneden instellen.

Dit wordt ook wel een ‘decline stand’ genoemd. Een ‘incline stand’ is een hellingshoek naar boven.

De loopbanden met een helling kunnen we onderverdelen in 2 soorten:

 • Loopband met Elektrische Helling. Bij dit soort loopbanden kun je de hellingshoek automatisch aanpassen vanaf een bedieningspaneel. Je kan dit doen door het niveau hoger te zetten, of je kunt een voorgeprogrammeerd programma inschakelen, waarbij de helling zich automatisch zal aanpassen.
 • Loopband met Manuele Helling. Bij dit soort varianten moet je de loopband eerst uitzetten voordat je de helling handmatig kunt veranderen.

Waarom gebruik maken van een Loopband met een Helling?

Nu we een beetje meer weten over een loopband met een hellingshoek gaan we kijken waarom je zo’n type loopband zou willen gebruiken.

Wat zijn hier nou de grootste voordelen van?

Een helling functie brengt eigenlijk meerdere voordelen met zich mee. Hieronder lichten we de grootste voordelen toe:

1. Meer variatie en nieuwe trainingsprikkels

Nederland is een zeer vlak land. Wanneer we dan ook buiten hardlopen is dit dan ook meestal op een vlakke ondergrond.

Voor een zeer lange tijd was dit hetzelfde geval bij het hardlopen op een loopband.

Tot op het moment dat de helling functie in het leven werd geroepen. Deze functie is wat ons betreft dé ideale uitkomst om jouw trainingen een nieuwe impuls te geven en naar het volgende niveau te tillen.

Ben je het hardlopen op enkel vlakke ondergrond zat? Of wil je gewoon eens wat meer variatie brengen in je trainingen? Dan doe je er goed aan om een loopband met helling te kopen!

2. Je verbrandt meer calorieën en sneller afvallen

Eén van de voornaamste en belangrijkste redenen waarom men over het algemeen een loopband voor thuis aanschaft, is om het te gebruiken ter ondersteuning bij het afvallen.

De loopband is dan ook het perfecte fitness apparaat om mee af te vallen, aangezien het één van de beste cardio apparaten voor vetverbranding is.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het hardlopen met een helling zorgt voor een hogere vetverbranding.

Hoeveel calorieën je exact meer zal verbranden ten opzichte van een vlak oppervlak, is afhankelijk van onder meer de hellingshoek en het tempo waar je op loopt.

Het feit is in ieder geval wel dat het jou zal gaan helpen om effectiever vet te verliezen.

3. De hellingfunctie zorgt voor sterkere benen en billen

Een ander bijkomend voordeel van een hardloopband met een helling is dat het zal zorgen voor sterkere beenspieren en ook dat het goed is voor je billen.

Doordat je omhoog loopt komt er meer spanning op de beenspieren te staan en zullen deze harder moeten gaan werken.

Wil je dus naast een ijzersterke conditie, vetverlies en uithoudingsvermogen ook nog werken aan sterkere benen?

Dan doe je er goed aan om te gaan trainen met op een loopband met helling.

4. Effectiever hardlopen én wandelen

Als je in het bezit bent van een loopband met helling functie breidt je jouw trainingsmogelijkheden enorm uit.

Je kunt dan namelijk niet alleen maar hardlopen, maar je hebt ook nog eens de mogelijkheid om intensiever te wandelen.

Uiteraard bestaan er ook wel wandelbanden, die een maximale snelheid hebben van zo’n 8 km/uur. Dit soort wandelbanden worden ook wel walking pads genoemd.

Maar dit soort wandelbanden zijn alles behalve geschikt voor een intensieve wandeltraining. Wil je écht intensief wandelen? Dan kun je het beste een loopband met helling kopen.

Deze loopbanden worden overigens ook vaak gebruikt om het hardlopen en het wandelen met elkaar af te wisselen.

Welke soort Loopband met Hellingshoek moet je kopen?

Eén ding is zeker: als je een loopband met helling wilt aanschaffen dan is het zeer aan te raden om een loopband met automatische helling te kopen.

Niet alleen is dit veel handiger, maar je kunt hierdoor ook veel effectiever trainen.

Zoals met elke training wil je het namelijk rustig aan opbouwen. Bij een loopband met een automatische hellinghoek kun je de helling tijdens het lopen instellen, of een programma starten waardoor dit automatisch gaat.

Op deze wijze hoef je dus niet direct met de hoogste hellingshoek te beginnen.

Een ander belangrijk punt is de maximale hellingshoek. Dit is afhankelijk van jouw trainingsbehoefte en niveau.

Voor een beginner kan een maximale hellingshoek van 10% al voldoende zijn en voor een gevorderde is eerder 15% aanbevolen.

Waar moet je rekening mee houden bij het kopen van een loopband?

We hebben nu al aardig wat informatie besproken over de loopband met helling. We hebben al een beetje besproken welk soort loopband met hellingshoek je het beste kunt kopen.

Maar er zijn nog een aantal andere belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden.

Naast de maximale hellingshoek zijn er nog een aantal zaken om rekening mee te houden bij het kopen van een loopband met hellingshoek:

 • Manueel of automatisch
 • Elektrisch of zonder stroom
 • Veiligheid
 • Kwaliteit en prijs verhouding
 • Garantie
 • Demping loopvlak
 • Afmetingen
 • Bediening
 • Geluidsniveau

Aanvullende aandachtspunten

We hebben nu globaal een aantal punten opgenoemd waar je op moet letten bij het kopen van een loopband met helling.

Hieronder lichten we nog een aantal belangrijke aandachtspunten toe:

1. Elektrische loopbanden met helling functie

We radne je ten zeerste aan om voor een elektrische loopband te gaan met een helling functie. Met andere woorden, een loopband waarbij je de hellingshoek elektrisch kunt verstellen.

Zoals we al eerder op deze pagina hebben besproken wordt er doorgaans onderscheid gemaakt tussen een elektrisch verstelbare helling functie en een manueel verstelbare hellingfunctie.

Wanneer je kiest voor een loopband welke elektrisch verstelbaar is, kun je dit vrijwel altijd instellen vanaf het bedieningspaneel, of vanaf de armsteunen.

2. De maximale hellingshoek

Bij een loopband met een helling zal je altijd de keuze hebben om een bepaald aantal hellingshoek niveaus te kiezen.

Aan de hand van die niveaus kun je weten hoe stijl de loopband omhoog gaat.

In de product omschrijving van de desbetreffende loopband kun je dit altijd terugvinden. Bij sommige leveranciers zal het omschreven worden als het hellingspercentage.

3. Mogelijkheid tot ‘decline’ hellingshoek

Ook een onderwerp wat we eerder op deze pagina hebben aangekaart is de ‘decline’ hellingshoek. Sommige loopbanden hebben namelijk de mogelijkheid om een hellingshoek naar beneden in te stellen.

Hoewel het bij dit soort loopbanden meestal niet mogelijk is om in een grote hoek naar beneden te lopen, kan het wel degelijk een mooie aanvulling op je training zijn.

Of je jezelf nu wilt voorbereiden op een bergklim, of dat je gewoon net wat meer variatie aan je looptraining wilt toevoegen, in beide gevallen is een helling naar beneden een goede toevoeging.

Overigens zijn er niet veel loopbanden waarbij dit mogelijk is, je zult hier dus wel heel specifiek naar moeten zoeken.

4. Beschikbare verkooppunten

Vandaag de dag kun je loopbanden met een heling vrijwel in alle winkels die loopbanden verkopen aanschaffen.

Je kunt ze online bestellen of in de winkel kopen. Wanneer je er een besteld, is het belangrijk om goede garantie en service te hebben. Ook snelle levering is van belang.

Ben je op zoek naar de best leverancier van loopbanden? Dan hebben we hieronder een selectie voor je gemaakt:

Wat is de beste Loopband met Helling?

We hebben nu al aardig wat informatie behandelt omtrent de loopband met een hellingshoek. Het kan nu zijn dat je van plan bent om zo’n loopband te kopen. Dat is een zeer goede keuze!

Het enige wat jij nu nog hoeft te doen is opzoek gaan naar een loopband welke het meeste bij jou past. Maar waar begin je?

Om jou een handje te helpen hebben we hieronder een selectie gemaakt van de beste loopbanden met een hellingshoek:

1. VirtuFit – Elite TR-500i (Beste Keus)

VirtuFit Elite TR-500i Loopband01

De VirtuFit Elite TR-500i Loopband is ontworpen voor serieuze hardlopers.

Zo’n loopband heeft andere eigenschappen dan een model waar je een uurtje in het weekend op loopt.

De VirtuFit Elite TR-500i is gemaakt van betere materialen en geschikt voor intensief gebruik.

De programma’s van de VirtuFit Elite TR-500i Loopband passen automatisch de snelheid en hellingshoek aan, op het vetmeting programma na.

De snelheid varieert van 0,8 tot 20 km per uur en de hellingshoek loopt van 0 tot 15%.

Deze helling vergroot je in stappen van 1%, waardoor er 15 stappen mogelijk zijn. 

Dit is ook voor de meest fanatieke hardlopers meer dan genoeg voor een stevige training.

De snelheid en hellingshoek kun je ook zelf aanpassen met sneltoetsen op het display.

De snelheid pas je nauwkeurig aan in stappen van 0,1 km/u. Of je houdt de knop ingedrukt als je de snelheid wat meer omhoog of omlaag wilt brengen.


2. Focus Fitness – Senator iPlus (Beste voor Thuis)

loopband met helling

De Senator iPlus is het topmodel van de Focus Fitness loopbanden.

Deze robuuste en semiprofessionele loopband heeft een loopoppervlak van maar liefst 147 x 57 cm.

Daarnaast geniet je met de Focus Fitness Senator iPlus van vele luxe uitbreidingen zoals een koppelmogelijkheid met je tablet of smartphone, uitgebreide hellingshoek mogelijkheden en een goede demping.

De supersterke 3 PK motor maakt deze loopband compleet.

Met het enorm brede loopoppervlak van 57 cm geeft de Focus Fitness Senator iPlus je een ware sportschoolervaring.

De elektronische hellingshoek van de Senator iPlus heeft 16 levels en is daarmee uitgebreid in hoogte verstelbaar.

Door de hoogte te verstellen gaat de loopband aan de voorkant omhoog zodat je bergop kunt lopen.

Behalve dat dit het trainen zwaarder maakt, train je hierdoor ook doelgericht de spierkracht in je benen.


3. NordicTrack – S25 (Beste Allround)

loopband met helling

De NordicTrack S25 is een veelzijdige loopband voor intensief thuisgebruik.

Het apparaat voor alle type trainingen: van rustige wandelingen tot een stevige sprint of een berghelling.

De loopband kun je met behulp van sneltoetsen versnellen tot 20 km/h en de verstelbare hellingshoek is te verhogen van 0% tot 10%.

Met je eigen mps-speler of iPod aangesloten op de loopband luister je naar je eigen favoriete hardloopmuziek via de geïntegreerde speakers.

De NordicTrack Loopband S25 is uitgerust met een FlexSelect schokdemper.

Deze schokdemper zal de klappen van het neerkomen van je voeten opvangen zodat je op een comfortabele manier kunt hardlopen of wandelen op de loopband.

Het extra grote loopvlak van 51 x 140 cm geeft je meer dan voldoende ruimte voor elk type training.


4. Gymost – High M3 (Best voor Professionbeel gebruik)

loopband met helling

De High M3 loopband van Gymost is een topmodel van Gymost.

Deze stevige loopband onderscheidt zich door de hellingshoek die te verstellen is in maar liefst 37 verschillende niveaus.

Door deze hellingshoek is deze loopband uitermate geschikt voor actieve wandelaars of bergbeklimmers.

De hellingshoek van de High M3 is te verstellen in maar liefst 37 verschillende standen.

Deze 37 standen zijn verdeeld over een hoek van -1,5 graden (decline) tot 20 graden (incline).

De hellingshoek is eenvoudig te verstellen met behulp van de sneltoetsen op het display.

De maximumsnelheid verschilt per hellingshoekniveau:

 • -1 hellingshoekniveau – maximumsnelheid: 6 km/h
 • 0-15 hellingshoekniveau – maximumsnelheid: 16 km/h
 • 16-25 hellingshoekniveau – maximumsnelheid: 8 km/h
 • 26-35 hellingshoekniveau – maximumsnelheid: 6 km/h

5. Tunturi – Endurance T80 (Uitstekende Keus)

loopband met helling

Met de Tunturi Endurance T80 Loopband houd je je hardlooptraining gegarandeerd interessant.

Deze vernieuwde versie van de T80 heeft uitgebreide trainingsmogelijkheden, waaronder 44 programma’s, 15 hellingshoeken en een maximum snelheid van maar liefst 22 km/u.

De T80 heeft een ruime keuze als het gaat om trainingsopties.

In totaal zijn er maar liefst 44 programma’s waaruit je kunt kiezen: 36 vooringestelde programma’s, 3 gebruikersprogramma’s, quick start, doelhartslag, fitness test, manueel, een eigen ingesteld programma en meer. 

Uiteraard is het mogelijk om je training volledig zelf vorm te geven.

Je kiest hierbij zelf je snelheid en de gewenste hellingshoek.

De snelheid van de Endurance T80 varieert van 0,8 t/m 22 k/u en de hellingshoek stel je elektronisch in op een van de 15 niveaus.


Misschien vind je dit ook interessant:

Op TakeActionNow.nl delen we enkel de allerbeste informatie omtrent fitness loopbanden. Je kunt op deze website dan ook een tal van verschillende pagina’s over loopbanden vinden.

Ben je opzoek naar nog meer informatie over loopband gerelateerde onderwerpen? Bekijk dan ook de volgende pagina’s:

Veel gestelde vragen over een Loopband met een Helling!

Hieronder hebben wij een kort overzicht gemaakt met gerelateerde vragen over een Loopband met een Hellingshoek. Mocht je zelf nog met vragen zitten, laat ze weten in de reactie, zodat wij je kunnen voorzien van een passend antwoord!

Kun je afvallen door een loopband?

Absoluut! Met een loopband kun je afvallen.

Tot welke hellingshoek kan een loopband met een helling?

De maximale hellingshoek ligt gemiddeld zo rond de 15%.

Wat train je met een helling lopen?

Je benen moeten meer kracht leveren en je raakt sneller buiten adem. Je beenspieren worden harder aan het werk gezet als je een helling oploopt en daarin hebben ook je bilspieren een aanzienlijk aandeel.

Waar is een loopband goed voor?

De loopband is een cardio apparaat. Het apparaat helpt bij het verlagen van je vetpercentage en dankzij de loopband bouw je ook nog eens een zeer goede conditie op

Wat is een manuele hellingshoek?

Een manuele hellingshoek kan alleen voor of na je training aangepast worden. Je zult de hellingshoek dan handmatig moeten verstellen op het gewenste hellingsniveau.

Heb je nog vragen of opmerkingen over een Loopband met een Hellingshoek? Laat dan nu een reactie achter!

Ryan Francis
Mijn naam is Ryan en ik heb een grote passie voor gezondheid en goede voeding. Dit was niet altijd zo. In mijn tiener jaren had ik last van overgewicht waardoor ik ook enorm onzeker was. Totdat ik er genoeg van had! Sinds mijn 18e ben ik begonnen met Fitness en is mijn gezondheid met stappen en sprongen vooruit gegaan. Met deze website wil ik mijn kennis delen zodat ik andere kan helpen met een gezond en fitter leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.