Trainingsschema Hometrainer Senioren

Trainingsschema Hometrainer voor Senioren? Ben je nu opzoek naar een hometrainer trainingsschema speciaal voor senioren?

Dan ben je op deze pagina bij het juiste adres! Op deze pagina vind je niet alleen een trainingsschema voor senioren maar we vertellen je ook alle ins- en outs van de termen, hoe lang je moet fietsen en hoe vaak per week.

Dit alles en nog veel meer kun je terug vinden op de onderstaande pagina.

Laten we direct beginnen!

trainingsschema hometrainer senioren

Dé Nr. 1 Hometrainer voor Ouderen en Senioren!

Trainen op een Hometrainer met behulp van een Trainingsschema

Vandaag de dag is één van de populairste fitness apparaten voor thuis de hometrainer.

Maar naast het thuis fietsen is ook het fietsen in de sportschool nog altijd zeer populair.

Ben jij zo iemand die specifiek voor een bepaald fysiek doel traint of wil je simpelweg meer uit je trainingen halen? Dan is het sterk aan te raden om niet ‘zomaar een workout te doen’.

In beide gevallen kun je dan beter aan de slag gaan met een trainingsschema, ook wel een trainingsprogramma of een trainingsplan genoemd.

Door gebruik te maken van een trainingsschema kun je op een effectieve manier jouw doelen bereiken en bovendien verklein je de kans op overbelasting en blessures.

Wij raden iedereen dan ook van harte aan om gebruik te maken van zo’n trainingsschema.

Op deze pagina gaan we het dan in het bijzonder hebben over trainingsschema hometrainer voor senioren.

Voordat we het desbetreffende schema gaan behandelen geven we je eerst kort uitleg over de verschillende termen die je in de het trainingsschema tegenkomt, zodat daar geen onduidelijk over bestaat.

Uitleg over de verschillende termen en het programma

Onderstaand gaan we eerst de verschillende termen nader toelichten en vervolgens gaan we inhoudelijk het programma kort toelichten.

1. RPM

De term ‘RPM’ staat voor het aantal Rotaties Per Minuut. Oftewel, het aantal keren dat jij met je voeten een rotatie maakt.

2. RPE

De term ‘RPE’ staat voor Rate of Perceived Exertion. Met deze term wordt aangegeven hoe zwaar de inspanning is. Waarbij 1 het laagste is en 10 het hoogste is.

Vanaf een RPE van 6 wordt het lastiger om te praten en heb je een verhoogde ademhaling.

3. Weerstand

De weerstand wordt meestal uitgedrukt in niveau of in level. Het weerstandsniveau van de hometrainer bepaald hoe zwaar je moet trappen.

Tussen de verschillende hometrainers kunnen de levels en niveaus sterk verschillen. Om deze reden hebben we gekozen om de weerstand in de schema’s niet aan te geven in niveaus, maar in laag, middel en hoog.

4. De Warming-Up

Voordat je begint met je training op een hometrainer raden we je aan om eerst een warming-up te doen. Dit zorgt ervoor dat je spieren goed warm worden en zijn voorbereid op de fysieke inspanning.

Een warming-up kan blessures en overbelasting voorkomen en duurt doorgaans zo’n 5-10 minuten.

5. Cooling-Down

Nadat je klaar bent met het trainingsprogramma, is het tijd voor de cooling-down. Dit noemen we ook wel het ”uitfietsen”.

Het doen van een cooling-down zorgt ervoor dat het herstel van de spieren wordt bevorderd.

Trainingsschema Hometrainer voor Senioren

Het gebruiken van een hometrainer is met name populair onder ouderen. Vandaag de dag zijn er dan ook genoeg hometrainers voor ouderen.

Een trainingsprogramma op de hometrainer is erg geschikt om fit en vitaal te blijven. Een bijkomend voordeel van het trainen op een hometrainer is dat er weinig belasting op de gewrichten komt tijdens het fietsen.

Daarom is een trainingsprogramma op de hometrainer voor senioren zeker een aanrader.

Naarmate je ouder wordt zal je net wat minder snel herstellen, waardoor je langer moet rusten.

Tijd (min)RPMRPEWeerstand
0-530-402-3Laag
5-1040-504-5Laag
10-2060-706-8Gemiddeld
20-3050-605-6Gemiddeld
30-3530-402-3Laag

Hoelang en hoe vaak moet je trainen op een Hometrainer?

Stel je wilt aan de slag gaan met een nieuw hometrainer trainingsschema, hoe vaak moet je het trainingsprogramma dan volgen?

Dit hangt uiteraard geheel af van jouw trainingsniveau en je fysieke doelen.

Als beginner zal je vanzelfsprekend minder fysieke belasting aankunnen dan een gevorderde.

Indien je een beginner bent ligt de ideale trainingsfrequentie zo rond de 2 tot 4 keer per week. Gevorderden zouden 3-6 keer per week kunnen trainen.

Uiteraard is dit sterk afhankelijk van jouw doelstelling.

Een training duurt gemiddeld 20-40 minuten. De meeste hometrainer schema’s bestaan uit work-outs van zo’n 30-40 minuten.

Veel gestelde vragen over een Trainingsschema Hometrainer voor Senioren!

Hieronder hebben wij een kort overzicht gemaakt met gerelateerde vragen over een Trainingsschema Hometrainer voor Senioren. Mocht je zelf nog met vragen zitten, laat ze weten in de reactie, zodat wij je kunnen voorzien van een passend antwoord!

Wat kost een eenvoudige hometrainer?

De prijs van een goede hometrainer begint ongeveer bij de €249,-.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een trainingsschema voor senioren?

Dit kun je terug lezen op deze pagina!

Hoe kun je conditie opbouwen met een hometrainer?

Begin altijd met een goede warming up, schroef de weerstand omhoog en streef ernaar om op hetzelfde tempo 45 minuten te fietsen.

Wat zijn de beste hometrainers voor ouderen?

De beste hometrainers kun je terug vinden op deze pagina.

Hoe vaak per week moet je gebruik maken van een hometrainer?

Hierin ben je geheel vrij om dit zelf te bepalen maar we raden je aan om 2 tot 4 keer per week te trainen op de hometrainer.

Heb je nog vragen of opmerkingen over Trainingsschema Hometrainers voor Ouderen? Laat dan nu een reactie achter!

Ryan Francis
Mijn naam is Ryan en ik heb een grote passie voor gezondheid en goede voeding. Dit was niet altijd zo. In mijn tiener jaren had ik last van overgewicht waardoor ik ook enorm onzeker was. Totdat ik er genoeg van had! Sinds mijn 18e ben ik begonnen met Fitness en is mijn gezondheid met stappen en sprongen vooruit gegaan. Met deze website wil ik mijn kennis delen zodat ik andere kan helpen met een gezond en fitter leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *