Afvallen met Shakes

Wil je afvallen met shakes? Afvallen met behulp van shakes kan één van de gezondste en gemakkelijkste manieren zijn om af te vallen. Maar als je het echter verkeerd doet dan kan het gebruiken van shakes één van de ongezondste manieren zijn.

Op deze pagina kun je daarom ook alle informatie vinden over Afvallen met Shakes, welke verschillende soorten shakes er allemaal zijn, wat de ervaringen zijn met het afvallen met shakes en wat de beste shakes zijn voor het afvallen.

Laten we direct beginnen!

Afvallen met Shakes

Welke soorten shakes bestaan er?

Het is voor sommige mensen verleidelijk om via het internet willekeurig een dieetproduct te bestellen en te starten met diëten. Dit gebeurt wel vaker in een opwelling. In dit geval, met een dieet shake kuur, is dat niet aan te raden. Iedereen kan het namelijk op deze manier doen, maar jij wil het goed doen.

Er zijn namelijk zoveel verschillende soorten shakes dat je goed moet opletten met welke kuur je gaat starten. Zo zijn er dieet shakes om vet te verbranden, waar je van afvalt. Deze bevatten een combinatie van voedingsstoffen en eiwitten die je vetverbranding activeren. Zo zijn er ook shakes die je vetverbranding vertragen en waar je juist van aankomt.

De belangrijkste voedingsstof van dieet shakes is eiwit. Eiwitten zijn naast vetten en koolhydraten één van de drie belangrijkste energiebronnen die je nodig hebt om af te vallen.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die overgewicht hebben, steeds benoemen dat ze een constant honger gevoel hebben. Dit oneindige verlangen kan ontstaan uit het tekort aan eiwitten. Wat dieet shakes kan verhelpen. Het drinken van eiwit rijke shakes kan dit probleem dus voorkomen.

Wat zijn de meest voorkomende smaken?

Hieronder een kort en bondig overzichtje van een aantal shake smaken:

 • Vanille
 • Aardbei
 • Chocola
 • Banaan

Dit zijn de meest voorkomende smaken, maar er zijn meer verschillende smaken te krijgen. Laat de smaak niet bepalend zijn in de keuze van je shake dieet. Sommige merken die claimen de lekkerste te zijn qua smaak, maar kunnen veel minder van kwaliteit zijn dan een shake waar geen lekkere smaak aan zit maar wel heel goed van kwaliteit is. Daarom is goede reviews lezen een must. Het kost je maximaal een half uurtje, maar daar pluk je dus uiteindelijk de vruchten van.

Wees consequent voor jezelf!

Buiten het feit dat er goede en minder goede dieet shakes te krijgen zijn, gaat er ook enige discipline gepaard in het diëten door middel van shakes. De kwaliteit is èèn, maar de hoeveelheid èn de momenten waarop je de shakes neemt zijn namelijk ook van cruciaal belang. Als je met succes wil afvallen met dieet shakes zijn dus wel spelregels.

Afvallen met Atkins Shakes

Afvallen met Atkins shakes

Wat is Atkins? De naam Atkins komt van de cardioloog Robert Atkins. Robert Atkins heeft dieet producten ontwikkelt om op lange termijn gewicht te verliezen en dit op een gezonde wijze te behouden. Er wordt ook wel gezegd dat ‘Atkins’ een levensstijl is dan een dieet.

De producten van Atkins vallen onder een zogenaamd koolhydraatarm dieet. De producten zijn erop gericht om zo min mogelijk koolhydraten (suikers, zetmeel) te eten, en ter compensatie eet je meer vetten en eiwitten.

Om snel af te vallen vervang je maaltijden en tussendoortjes door Atkins shakes en producten. De producten van Atkins bevatten een afgemeten hoeveelheid voedingsstoffen (voornamelijk eiwitten)

Atkins heeft een breed assortiment van producten, waaronder:

 • Shakes in Vanille en Chocolade smaak
 • Atkins repen (Brownie, Hazelnoot, Karamel en Melk)
 • Knackebröd
 • Muesli repen
 • Cappuccino repen
 • Broodmix
 • Broodjes
 • Kante en Klare drink shakes

Body en Fit Shakes en Afvallen

Afvallen met Body en Fit Shakes

Afvallen met Body en Fit shakes? Veel mensen hebben nog niet het gewicht wat ze willen. Ze hebben dan ook een bepaald streefgewicht of ze willen het lichaam van hun dromen krijgen. Daarbovenop wilt men dan vaak ook nog zo snel mogelijk dit doel behalen. Op deze wijze kom je een tal van verschillende soorten manieren tegen waarop je kunt afvallen, waaronder met behulp van Body en Fit shakes.

Maar welke shakes biedt Body en Fit aan? Zijn deze shakes goed? Kun je met deze shakes afvallen? Wat zijn de ervaringen en reviews? En nog veel meer… Dit gaan we voor jou tot op de bodem uitzoeken! Na het lezen van dit artikel weet je exact welke shake het meest geschikt voor jou is. Lees snel verder!


Dieet Pro en Afvallen

Afvallen met Dieet Pro Shakes

Afvallen is voor veel mensen een lastige klus. Gelukkig wordt het je met behulp van shakes wat eenvoudiger gemaakt. Zo zijn er bijvoorbeeld de Dieet Pro shakes waarmee je gezond kunt afvallen en snel zorgt voor een zichtbaar resultaat.

In de onderstaande tekst lees je wat hier zoal de voor- en nadelen van zijn, wat diëten met Dieet Pro shakes zoal inhoudt, voor wie het geschikt is en wat de verschillende smaken zijn


Afvallen met Green Juice

Afvallen met Green Juice

Wat is Green Juice? Green Juice is een voedingssupplement in poedervorm. Dit supplement bestaat vaak uit meerdere ingrediënten, zoals groente, fruit, vezels en algen. De ingrediënten zijn gedroogd, vermalen tot poeder en verpakt in potten.

Het nemen van Green Juice kan ervoor zorgen dat je dagelijks je basis aan groente en fruit in een drankje binnen krijgt.

Het maken van Green Juice is snel en gemakkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is de poeder aan een glas water of smoothie toevoegen en te roeren.

Maar wat zijn nu de ervaringen met Green Juice, kun je afvallen met Green Juice en wat is het beste merk?


Afvallen met Maaltijdshakes

Maaltijd

Wat zijn maaltijdshakes? Maaltijdshakes zijn shakes die voldoende bouw- en voedingsstoffen bevatten om een gehele maaltijd te vervangen. Onder de categorie ‘maaltijdshakes’ vind je talloze merken en soorten.

Maar wanneer valt een shake onder de categorie ‘maaltijdshake’? Een maaltijdshake moet minimaal 200 kcal en maximaal 250 kcal per maaltijdshake bevatten. Minimaal 25% en maximaal 50% van de energie (calorieën) in een maaltijdshake komt uit eiwit.

Op deze wijze zijn er nog een tal van voorwaarden aan de term ‘maaltijdshake’.

Maar kun je afvallen met maaltijdshakes, zijn maaltijdshakes goed voor je en wat zijn de ervaringen met maaltijdshakes?


Afvallen met Modifast Shakes

Modifast

Wat is Modifast? Modifast is een dieetproductenlijn gericht op afvallen. De producten van Modifast zijn gebaseerd op het vervangen van je maaltijden met ‘maaltijdvervangers’. De maaltijdvervangers zijn producten zoals shakes en repen, en komen in de plaats van de standaard maaltijden.

Modifast is niet enkel een maaltijd vervangend dieet, maar het is ook een eiwitrijk dieet. Doordat je eiwitrijke producten eet, heb je langer een vol gevoel. Dit zorgt ervoor dat je over de gehele dag minder eet en dan gaat afvallen.

Modifast kent 4 verschillende afslank methodes:

 • Intensief afvallen met “Modifast Intensief”
 • Afvallen door eiwitrijk te eten met “Modifast ProtiPlus”
 • Gewicht handhaven of licht afvallen met “Modifast Snack & Meal”
 • Gericht op specifiek probleem met “Modifast Laboratories”

Afvallen met Weightcare Shakes

Afvallen met Weight Care shakes

Wat is Weightcare? Weightcare is al jaren één van de meest verkochte dieetproducten in Nederland en België. Weightcare is een dieetmethode die bestaat uit maaltijdvervangers. In plaats van het eten van je standaard maaltijd neem je ter vervanging één van de producten van Weightcare.

De maaltijdvervangers bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. Daarnaast bevatten ze doorgaans juist minder calorieën dan de meeste maaltijden.

Weightcare heeft een breed assortiment van maaltijdvervangers, waaronder:

 • Afslankshakes
 • Maaltijdshakes
 • Drinkmaaltijden
 • Maaltijdrepen
 • Tussendoortjes
 • Detox-kuur in de vorm van de Weightcare lijn

Je voeding bestaat niet alleen uit het drinken van shakes

Dieet shakes zijn een aanvulling op een gezond voedingspatroon. Je moet naast de shakes dus wel gewoon eten omdat het geen vervanging is van vast voedsel. Je zou dit het beste kunnen doen naast een koolhydraatarm dieet. Een perfect voorbeeld van een koolhydraatarm dieet is De Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm.

 • Brood
 • Pasta’s
 • Rijst
 • Suiker
 • Frisdranken
 • Sausjes
 • Koekjes
 • Aardappelen
 • Dressings

Dit zijn onder andere producten die je beter kan vermijden tijdens een koolhydraatarm dieet in combinatie met een shake dieet. Omdat hier veel suikers en verschillende “slechte” koolhydraten inzitten die die ook wel dikmakers genoemd worden.

Wil je nu meer weten over het product De Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm? Klik dan snel op de onderstaande knop:

Wil je zelf een Dieet Shake maken?

Dat kan. Je hebt dan niet speciaal eiwitpoeder nodig, maar het maakt het wel een stuk gemakkelijker.

Het is namelijk zo dat niet alle gezonde voeding verrijkt is met eiwitten. Als je dus zelf een dieet shake wil maken, die rijk is aan eiwitten, moet je de juiste producten kiezen. Denk hierbij aan:

 • Griekse yoghurt
 • Amandelen
 • Amandelmelk
 • Groentes

Wil je er toch helemaal zeker van zijn dat je genoeg eiwitten binnen krijgt, kan je een schepje eiwitpoeder toevoegen. En wil je nu meer weten over de verschillende soorten eiwitpoeders en shakes? Klik dan snel op de onderstaande knop:

Welk Whey Eiwitpoeder moet ik gebruiken?

Als je niet zoveel beweegt/sport is een plantaardig eiwitpoeder aan te raden. Dit omdat er minder kunstmatige zoetstoffen aan toegevoegd worden die je gezondheid zouden kunnen aantasten.

Bij dierlijke eiwitten (whey), die vaker door sporters gebruikt worden, wordt beweert dat ze betere resultaten geven tijdens het sporten. Echter wijst een recentelijk onderzoek uit dat men met zowel plantaardige als dierlijke eiwitten hetzelfde resultaat kan behalen.

Wil je nu meer weten over Whey of hoe je kunt afvallen met Whey? Klik dan snel verder op de volgende pagina:

Wil je afvallen met Gezonde Smoothie Recepten?

Nu is dit nog maar één voorbeeld van een shake die je zelf kunt maken. Wanneer je een shake goed en lekker maakt kunnen ze een goede bijdragen leveren om gezond en effectief af te vallen. Ze geven je ook nog eens energie en verbeteren je algehele gezondheid.

Helaas zijn lang niet alle smoothie recepten die je op het internet vindt gezond. Ze bevatten vaak teveel suikers en te weinig groente. Juist de groentes in een smoothie zijn ontzettend belangrijk! Groentes zijn namelijk rijk aan krachtige voedingsstoffen en laag in calorieën.

Maar ben je opzoek naar nog meer shake en smoothie recepten, of wil je meer inspiratie voor gezonde smoothie recepten? Klik dan snel op de onderstaande knop:

fruit-shakes

Zelf een proteïne shake maken?

We gaan nu een overheerlijke proteïne ontbijt shake recept met je delen. Dit frisse drink ontbijt met extra veel eiwit maak je super snel in de blender. In een afsluitbare beker ook makkelijk mee te nemen voor onderweg.

Ingrediënten:

 • 1 kleine banaan, in plakjes
 • 100 gr (diepvries) frambozen
 • 50 ml versgeperste sinaasappelsap (1/2 sinaasappel)
 • 200 ml skyr naturel
 • 25 gr havermout

1. Doe de banaan en (bevroren) frambozen in de blender. Schenk het sinaasappelsap en de skyr erbij en strooi de havermout over.
2. Sluit de blender af met het deksel en draai alles op de hoogste stand tot een heerlijk drinkbaar ontbijt. Schenk de shake in een groot glas.

Tip 01:
Met bevroren frambozen blijft je ontbijt lekker lang koel

Tip 02:
In plaats van havermout kun je ook havervlokken, boekweitvlokken of tarwevlokken gebruiken.

Eiwitshake zonder Suiker?!

Vandaag de dag kan het heel erg lastig zijn om een eiwitshake te vinden die daadwerkelijk geen suiker bevatten. Er zijn een hoop eiwitshakes die beweren suikervrij te zijn, maar alsnog bevatten ze suiker. Dit maakt het afvallen een flink stuk moeilijker. Ben je nu specifieke opzoek naar een eiwitshake zonder suiker? Klik dan snel door naar de volgende pagina:

Afvallen met behulp van Body en Fit Shakes

Wat is Body en Fit? Body en Fit is één van de grootste producenten van sport- en dieetvoeding in Nederland. Body en Fit is voornamelijk bekend om de eiwitpoeders, zoals Whey Perfection en Smart Protein. Inmiddels verkopen ze nog veel meer producten.

Wanneer je wilt afvallen met shakes van Body en Fit zijn er een paar producten die hiervoor het meest geschikt zijn. Zo heb je de Smart producten en de Low Calorie Meal producten.

Smart Protein

Body en Fit heeft de Smart productlijn ontwikkeld die bedoelt zijn om af te vallen. De producten van Smart bestaan uit eiwitrijke shakes (Smart Protein) maar ook uit een groot assortiment met eiwitrijke producten:

 • Repen
 • Mousses
 • Pudding
 • Pannekoeken
 • Snacks en tussendoortjes
 • Pasta, Brood en Wraps

Het meest verkochte product van de Smart productlijn zijn de shakes. De Smart Protein Shakes kun je nemen na het sporten of gewoon als tussendoortje. De Smart Protein shakes bevatten per shake 90 kcal en 18 gram eiwitten. De smaak en de structuur van de shake lijkt na bereiding enorm op een milkshake. Zeker als je deze met melk bereidt. Super lekker dus!

Het product Smart Protein is het perfecte product voor mensen die een low carb- eiwitdieet volgen, de dagelijkse koolhydraatinname willen beperken en de eiwitinname verhogen. Smart Protein bevat de beste eiwitten in combinatie met de juiste toevoegingen.

Hoogwaardige eiwitten gecombineerd met fantastische voedingswaarde. Smart Protein bevat per shake 18 gram eiwitten, geen toegevoegde suikers en slechts 90 Kcal! Smart Protein bevat 44% minder koolhydraten ten opzichte van vergelijkbare eiwit shakes.

Benieuwd naar Reviews van dit product?
Klik en bekijk de ruim 2700+ ervaringen van andere Smart Protein gebruikers >>>

Voordelen van Smart Protein:

 • Per shake 18 gram eiwitten

 • Slechts 90 Kcal per shake

 • Zonder toegevoegde suikers

 • Gereduceerde koolhydraten

 • Verkrijgbaar in verschillende onweerstaanbare smaken

 • Hoogwaardige eiwitten met fantastische voedingswaardes

 • Met L-carnitine, inulin, choline, biotine, chromium picolinaat, vitamines en mineralen


Low Calorie Meal

Naast de Smart productlijn heeft Body en Fit ook de Low Calorie productlijn ontwikkeld. De producten van Smart zijn meer bedoelt als tussendoortje en de producten van Low Calorie zijn complete maaltijdvervangers in de vorm van poeders, maar ook als repen en bijvoorbeeld pannenkoeken.

Met de producten van Low Calorie kun je (af en toe) een complete maaltijd vervangen en toch voldoende voedingsstoffen en voedingsvezels binnen krijgen. De Low Calorie Meal shakes bevatten per shake 221 kcal en 22 gram eiwitten. Omdat een maaltijd vervangende shake rijk is aan eiwitten zorgt het ervoor dat je langer een vol en verzadigd gevoel hebt. Doordat je langer een verzadigd gevoel hebt, eet je minder en val je dus sneller af.

Het product Low Calorie Meal van Body & Fit is uit onderzoek van de Consumentenbond de absolute nummer 1 maaltijdvervanger voor gewichtsverlies. Met Low Calorie Meal kun je één of meerdere maaltijden per dag vervangen.

Perfect als ontbijt, lunch, avondeten of wanneer je maar wilt. Ideaal in elk dieet en ook als je haast hebt en toch niets tekort te komen.Een maaltijdvervanger moet voldoen aan bepaalde eisen, zo moet een maaltijdvervanger minimaal 25% eiwitten bevatten, onze Low Calorie Meal bevat maar liefst 36% eiwit uit onder andere melkeiwit.

Daarnaast bevatten maaltijdvervangers minimaal 30% van de referentie inname aan vitamines en mineralen van A t/m Z.

Benieuwd naar Reviews van dit product?
Klik en bekijk de ruim 2000+ ervaringen van andere Low Calorie Meal gebruikers >>>

Voordelen van Low Calorie Meal

 • Nr. 1 Maaltijdvervanger voor gewichtsverlies uit de test van de Consumentenbond. *Bron: Gezondgids, juni 2016

 • Complete maaltijd vervanger speciaal voor gewichtsverlies

 • Eiwitrijke Maaltijdvervanger. Maar liefst 23 gram hoogwaardige eiwitten per serving

 • Zonder toegevoegde suikers!

 • Slechts 221 calorieën per serving

 • Bevat minimaal 30% van de referentie inname aan vitamines en mineralen van A t/m Z

 • Vezelrijke maaltijdvervanger

 • Perfect ter vervanging van ontbijt, lunch of avondeten

Wil je nu meer weten over de verschillende shakes van Body & Fit en hoe je er snel en effectief mee kunt afvallen? Klik dan snel op de onderstaande knop:

Afvallen met Shakes Ervaringen 2022

Als je overweegt om shakes te proberen om mee af te vallen dan ben je vast en zeker ook benieuwd naar de ervaringen van anderen met deze producten. Omdat het soms heel erg moeilijk kan zijn om ervaringen te vinden tussen alle informatie van de verschillende leveranciers van shakes, hebben wij hieronder een handig overzicht gemaakt per leverancier.

Body en Fit Shakes Ervaringen

Het bekendste product van Body en Fit om mee af te vallen is de Smart Protein shake. Gelukkig kun je gemakkelijk op de website van Body en Fit een groot aantal reviews vinden over de Smart Protein shake. Over het algemeen lees je enorm veel positieve ervaringen over het product en dat men super positief is over de snelle leveringen.

Natuurlijk zitten er ook een aantal minder goede reviews tussen maar dat is eerder een uitzondering dan een regel. Hieronder een kort overzicht van de ervaringen zoals ik ze online tegenkwam:

Afvallen met body en fit shakes ervaringen
Afvallen met body en fit shakes ervaringen

Wil je nu nog meer Reviews lezen over het product Smart Protein of wil je gewoon nog meer informatie verzamelen voordat je het product aanschaft? Klik dan snel op de onderstaande knop:

Modifast Shakes Ervaringen

Modifast heeft een enorm breed assortiment aan producten om te helpen met het afvallen. Je kunt de producten van Modifast ook bij verschillende leveranciers kopen. Omdat er zoveel verschillende producten van Modifast zijn geven we je een overzicht van de producten met bijbehorende tevredenheidspercentage.

Over het algemeen lees je goede en positieve ervaringen over de producten van Modifast. De gemiddelde score van de producten is ook erg hoog. Natuurlijk zitten er ook een aantal minder goede reviews tussen maar dat is eerder een uitzondering dan een regel. Hieronder een kort overzicht van de ervaringen zoals ik ze online tegenkwam:

Afvallen-met-modifast-shakes-ervaringen-02
Afvallen-met-modifast-shakes-ervaringen-02
Afvallen-met-modifast-shakes-ervaringen-03
Afvallen-met-modifast-shakes-ervaringen-04
Afvallen-met-modifast-shakes-ervaringen-05

Een groot voordeel van Modifast is dat het verkrijgbaar is via verschillende leveranciers. Hierdoor kun je op verschillende websites kijken naar de ervaringen met Modifast. Onderstaand hebben we dan ook een selectie gemaakt van de webshops waar je tegen de scherpste prijs de shakes van Modifast kunt kopen:

Afvallen met Eiwitshakes voor Vrouwen

Vandaag de dag wordt er voornamelijk gefocust op mannen als er wordt gesproken over de voordelen en effecten van eiwitshakes. Maar voor vrouwen kunnen de voordelen voor gelden die proberen af te vallen. De effecten van eiwitten zijn precies hetzelfde voor vrouwen als voor mannen.

Vrouwen zijn echter meestal kleiner in totale lichaamsmassa dan mannen en kunnen daarom al de effecten en voordelen plukken bij een minder calorierijk eiwit supplementen. Dit komt omdat vrouwen over de gehele dag minder calorieën nodig hebben, vooral als ze proberen af te vallen.

Ben je nu opzoek naar de beste eiwitshakes voor vrouwen? Lees dan het volgende artikel:

Dé beste Shakes voor Afvallen!

Afvallen met Shakes

Wat is de beste shake om snel en effectief mee af te vallen? Vanuit onze mening is dit het product van Body & Fit Low Calories Meal. Dit product hebben wij al eerder op deze pagina behandeld, maar kijkend naar de verschillende shakes welke je kunt kopen is dit tot nu toe de beste.

In 2016 verkoos De Consumentenbond de Body & Fit Low Calorie Meal als de nr. 1 maaltijdvervanger voor gewichtsverlies

Over het product werd het volgende gezegd: “Met recht is deze shakemix een ‘uitgebalanceerde maaltijd’ te noemen: er zit nauwelijks suiker in en veel eiwit en vezels“.

Als je kijkt naar de hoeveelheid calorieën wat er in één shake zit dan is het aan de wat hogere kant, namelijk 221 kcal per shake. Maar wij zijn van mening dat je met het afvallen jezelf niet moet gaan uithongeren en dat het belangrijk is om op een gezonde en leuke manier afvalt.

Wil je inhoudelijk meer weten over het product of ben je benieuwd naar wat de ervaringen van gebruikers zijn?

Veel gestelde vragen over Afvallen met Shakes!

Hieronder hebben wij een kort overzicht gemaakt met gerelateerde vragen over ‘Afvallen met Shakes’. Mocht je zelf nog met vragen zitten, laat ze weten in de reactie, zodat wij je kunnen voorzien van een passend antwoord!

Welke soorten shakes voor afvallen zijn er?

Er zijn een tal van verschillende soorten shakes om mee af te vallen. Op deze pagina kun je exact lezen met welke shakes je kunt afvallen

Zijn shakes voor afvallen goed voor je?

Ja en Nee. Het gaat erom dat je goed kijkt naar de voedingswaarde per shake. Het gaat er allemaal om dat je in een calorieën tekort komt.

Wat zijn de voordelen van shakes?

1. Shakes zijn gemakkelijk en snel te bereiden
2. Je krijgt gemakkelijk en snel essentiële voedingsstoffen binnen
3. Met eiwitshakes kun je eenvoudig je eiwitopname verhogen

Kun je snel afvallen met behulp van shakes?

Het is mogelijk om snel af te vallen met behulp van shakes. Op deze pagina kun je exact lezen hoe je snel kunt afvallen met behulp van shakes

Wat is een shake dieet?

Een shake dieet is een dieet waarbij je maaltijd vervangende dieet shakes combineert met een koolhydraatarme avondmaaltijd. Op deze pagina kun je lezen hoe je een shake dieet kunt toepassen

Heb je nog vragen of opmerkingen over Afvallen met Shakes? Laat dan nu een reactie achter!

Ryan Francis
Mijn naam is Ryan en ik heb een grote passie voor gezondheid en goede voeding. Dit was niet altijd zo. In mijn tiener jaren had ik last van overgewicht waardoor ik ook enorm onzeker was. Totdat ik er genoeg van had! Sinds mijn 18e ben ik begonnen met Fitness en is mijn gezondheid met stappen en sprongen vooruit gegaan. Met deze website wil ik mijn kennis delen zodat ik andere kan helpen met een gezond en fitter leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *